neděle 8. září 2024

Česko má jeden z nejlepších projektů chránících životní prostředí v Evropě

Český projekt Jedna příroda se v soutěži LIFE Highlights za rok 2023, která se věnuje životnímu prostředí, umístil mezi deseti nejlepšími.

hory

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Projekt Jedna příroda, jejímž koordinátorem je Ministerstvo životního prostředí, získal skvělé hodnocení za efektivní a inovativní managementová opatření, osvětu, školení zaměstnanců orgánů přírody i stanovení priorit v ochraně přírody.

„Myslím, že Česká republika může být hrdá na to, že se projekt Jedna příroda umístil mezi nejlepšími evropskými projekty v oblasti ochrany životního prostředí. Věřím, že přispějeme ke zlepšení potřebné péče a především k zachování cenných lokalit ve prospěch přírody a lidí,“ vyjádřil se k výsledkům ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Porotce zaujal také dokument režiséra Michala Gálika Hodnoty přírody, který obdržel prestižní cenu Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství na filmovém festivalu Agrofilm. Snímek popisuje, jaké přínosy pro lidi příroda má, a proč je důležité ji chránit.

Úspěchy zaznamenal také italský projekt, který se zaměřuje na ochranu včel a motýlů. Ve Španělsku a Portugalsku zabodovali odborníci zase díky péči o hrozny, olivy a pistácie, Švédové zase způsobem, jakým řeší problém s textilním odpadem.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

Albert
Domácí Nakupování

Češi mění nákupní návyky. Více se zajímají o ekologii a obaly

rybářská loď
Zahraniční Příroda

Stav evropských moří ohrožuje budoucnost rybolovu

woodlands-trace-the-centerpiece-of-the-homeplace-living-history-farm-5ef20c-1024
Domácí

Starých kotlů jsou desítky tisíc. Od příštího týdne startují dotační programy

koexistence lidí a zvířat
Zahraniční Příroda

Lidé a zvířata se budou v roce 2070 přetahovat o více než polovinu Země