čtvrtek 19. září 2024

Česko je již 20 let zemí bez vztekliny. Letos se vyskytla v Polsku

Česká republika slaví 20 let od udělení statutu země bez vztekliny. V Evropě se nadále vyskytuje. Nejblíže byla letos zachycena v Polsku.

liška

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Státní veterinární správa (SVS) slaví dvacáté výročí od získání mezinárodního statusu země prosté vztekliny. Tento významný úspěch byl dosažen díky dlouhodobému očkování psů a programu orální vakcinace lišek. Přestože v některých evropských zemích a na ostatních kontinentech vzteklina stále přetrvává, v České republice se nákaza od roku 2002 neobjevila. Tato skutečnost byla deklarována ve věstníku Světové organizace pro zdraví zvířat (WOAH) 23. června 2004.

Historicky byla vzteklina v Československu velmi rozšířená. Ve 20. letech minulého století bylo ročně potvrzeno 400 až 600 případů, z toho téměř 90 procent u psů. Mezi roky 1919 a 1937 na vzteklinu zemřelo více než 130 lidí a téměř 25 tisíc bylo léčebně očkováno. Zavedení povinné vakcinace psů v roce 1953 vedlo k výraznému snížení výskytu vztekliny u psů, hlavním šiřitelem se poté staly lišky.

Poslední případ vztekliny u nás byl zaznamenán v roce 2015 u netopýra. Tento specifický typ vztekliny však neovlivňuje status země prosté nákazy. SVS nadále provádí preventivní monitoring vztekliny, letos bylo vyšetřeno 1 586 zvířat. „SVS připomíná, že všichni psi, lišky a jezevci držení v zajetí musí být ve stáří 3 až 6 měsíců očkováni a následně přeočkováni proti vzteklině. I nadále platí také povinnost předvést zvíře, které poranilo člověka, k vyšetření veterinárním lékařem 1. a 5. den po poranění,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Vzteklina se nadále vyskytuje v některých evropských zemích, jako je Polsko, Rumunsko a Maďarsko, a masivně na ostatních kontinentech. V Polsku byly letos zachyceny dva případy. K rizikovým státům patří také Turecko a Ukrajina. Zatím bylo v Evropě v letošním roce hlášeno 88 případů vztekliny u zvířat.

Autor: Šimon Mitro

Související

GXg6bgtXgAAiS71
Zahraniční

Povodně neřádí jen v Česku. Přehrady přetékají i na jihu Polska

Chaluha velká.
Zahraniční Fauna

Klimatické změny a rybolov ohrožují mořské ptáky na Britských ostrovech

4495559210_dc09b43dc7_b
Krimi

Policisté v ohrožení: Za hranicemi řádí opilí či zdrogovaní Češi

Orel opičí
Domácí Fauna

Liberecká zoo pomůže v záchraně národního ptáka Filipín