pondělí 16. září 2024

Česko čekají vedra a bouřky. Meteorologové varují před extrémy

Do Česka proudí velmi teplý vzduch od jihu, což přinese ve čtvrtek a pátek teploty nad 31 stupňů Celsia na většině území. Pro čtvrteční odpoledne platí na řadě míst v Česku výstraha před bouřkami.

bouře

Ilustrační foto.
Zdroj: Pxfuel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pxfuel

Na většině území Česka se očekávají ve čtvrtek a pátek teploty přesahující 31 stupňů Celsia. Tento příliv horkého vzduchu od jihu způsobí výrazné vedro, které bude na jižní Moravě pokračovat až do odvolání, i přes víkendovou ochlazující frontu.

Ve čtvrtek odpoledne a večer se především ve východních Čechách a na západě Moravy očekávají bouřky, které mohou přinést přívalové deště, kroupy a silný vítr. Bouřky budou místy doprovázeny až 40 milimetrovými srážkami a nárazy větru dosahujícími rychlosti 70 kilometrů za hodinu.

Výstraha před bouřkami platí pro čtvrteční odpoledne a večer pro Vysočinu, východní Čechy a Liberecký, Královéhradecký, Pardubický a Jihočeský kraj a severní část Olomouckého kraje. Meteorologové upozorňují na možnost rychlého zatopení níže položených míst a rozvodnění menších toků. Doporučuje se sledovat situaci pomocí aplikací zaměřených na přívalové povodně. Aktuální výstrahy jsou dostupné na webu ČHMÚ.

Autor: Šimon Mitro

Související

hory-ilustrační foto
Domácí

Konečně přestane pršet, teploty se opět vrátí nad 20 stupňů

GXimWXyXUAAXeV_
Domácí

Voda z Jeseníků dorazila na Olomoucko. Část Litovle je pod vodou

1000010676
Domácí

Ještě zbývá 20 procent. V Jeseníkách však může pršet i déle nez se čekalo

profimedia-0907655293
Domácí

Na Opavu se valí voda z Jeseníků. Může být hůř než v roce 1997