pondělí 3. března 2025

Česko bývalo cukrovarnickou velmocí. Teď hrozí, že mnoho cukrovarů zanikne

Dovoz levného cukru ze zahraničí pravděpodobně povede k tomu, že české cukrovary budou muset omezit výrobu, případně rovnou zavřít. Potravinářská komora varuje, že tuzemské podniky už nyní válčí s vysokými náklady.

cukr

Dovoz cukru ze třetích zemí může zničit 200letou tradici českého cukrovarnictví.
Zdroj: pixabay.com

  • Dovoz cukru ze třetích zemí může zničit 200letou tradici českého cukrovarnictví.
  • Zdroj: pixabay.com

Cukrovary ohrožuje konkurence ze zemí mimo Evropskou unii. Pěstitelé cukrové řepy ze třetích zemí ale používají pesticidy, které jsou v unii zakázané. České podniky navíc zápolí se stále se zvyšujícími náklady na energie, obaly, emisní povolenky nebo mzdy.

České cukrovarnictví má sice 200letou tradici, ale v posledních letech se mu příliš nedaří. Kvůli nadměrnému dovozu cukru a stále rostoucím výrobním nákladům budou muset některé podniky snížit výrobu, anebo zcela zaniknou. „Aktuální cena, za kterou lidé cukr nakoupí, cukrovarům zdaleka nepokryje náklady. V posledních letech podnikům rostly všechny náklady a zejména platby za energie, na něž je výroba cukru velmi náročná. Je nutné také připomenout, že cukrovary jako jediný obor z potravinářství platí emisní povolenky,“ uvedla prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

Také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže varuje, že cenový tlak na zemědělce a zpracovatele způsobuje, že konečná cena cukru neodráží skutečné výrobní náklady. A to také nepřispívá k dlouhodobé udržitelnosti tohoto odvětví.

České podniky však neohrožuje jen dovoz cukru z Ukrajiny, ale i z jihoamerických států, které jsou členy jihoamerického sdružení volného obchodu Mercosur, s nimiž Evropská unie uzavřela obchodní dohodu na konci minulého roku. Ta umožňuje bezcelní dovoz cukru. Jenže v takové Brazílii pěstitelé rovněž využívají přípravky na ochranu rostlin, které jinak Evropská unie zakazuje. A tak nastává velký paradox – cukr vyráběný za přísných podmínek v Evropské unii vytlačují produkty s vysokou uhlíkovou stopou, navíc zpracované výrobními postupy, které porušují zásady ochrany zdraví a životního prostředí.

České podniky tak musí šetřit, zejména na logistice cukrové řepy, na manipulaci s výrobky, jejich skladování a také na údržbě a investicích. Pokud budou omezovat výrobu, znamená to, že přestanou odebírat řepu od zemědělců. Právě řepa je ale takzvanou předplodinou, jejíž hluboké zakořenění přispívá k zúrodňování půdy.

Česko bylo dosud ve výrobě cukru soběstačné. Dokonce jsme byli v minulosti cukrovarnickou velmocí. To už ale neplatí a možná brzy přestane platit i naše `cukrová nezávislost`.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

potraviny
Domácí

Zemědělci vyjedou na silnice. Protestují proti dovozu potravin ze zemí mimo EU

51840303485_3e7f5582bd_c
Zahraniční

Evropané ztrácí zájem o tepelná čerpadla

Kuřecí maso
Domácí

Komora varuje před masem ze zemí mimo EU. Může být nebezpečné

Kaja Kallas
Zahraniční

EU musí dramaticky zvýšit výdaje na obranu, varuje Kallas