Česko bude spolupracovat se Saskem na vodíkových technologiích

Česká republika a Sasko budou spolupracovat na vodíkových technologiích včetně modernizace infrastruktury a přepravě vodíku.

vodík

Ilustrační foto.
Zdroj: Collections - Get Archive (CC)

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Collections - Get Archive (CC)

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela podepsal dohodu o spolupráci s ministerskými kolegy ze Saska, Martinem Duilgem a Wolframem Güntherem, zaměřenou na rozvoj vodíkových technologií. Cílem je prohloubení spolupráce v oblasti výstavby infrastruktury pro vodík a jeho využití.

Rychlá výstavba potrubí pro přepravu vodíku je klíčovým projektem jak pro Českou republiku, tak i pro Sasko. Záměrem je přestavba existujících plynovodů na vodík, což umožní přepravu vodíku z oblastí s přebytkem obnovitelných energetických zdrojů z východu a jihu Evropy. Tato společná iniciativa by měla být dokončena do roku 2029.

Již dnes mezi našimi zeměmi existuje spolupráce v oblasti využití vodíku, především vodíkových vlaků a dnes podepsané memorandum ukazuje směr, kterým by se naše vzájemná spolupráce na dovozu vodíku měla ubírat,“ řekl ministr Síkela. „Kromě základní sítě v Německu se musíme od počátku zaměřit také na vytváření evropských sítí. Proto mě velmi těší spolupráce s Českou republikou. Efektivní přeshraniční plynovody s budoucí konverzí na vodík propojují regiony a vytvářejí základ pro transformaci směrem k obnovitelnému energetickému systému budoucnosti,“ uvedl saský ministr pro energetiku a ochranu klimatu Wolfram Günther.

Autor: Šimon Mitro

Související

solární energie
Domácí Zelená energie

Vláda plánuje snížit dotace na obnovitelné zdroje

Britská knihovna v Londýně
Zahraniční Zelená energie

Britská knihovna má největší solární systém v zemi

Ministr průmyslu a obchod Lukáš Vlček
Ekonomika

Ministerstvo průmyslu chce dostat ČR mezi deset nejvýkonnějších ekonomik EU

Vizualizace solárních panelů na žeeleznici
Zahraniční Zelená energie

Solární panely na kolejích. Revoluční energetický projekt začne ve Švýcarsku