čtvrtek 19. září 2024

Česko bude mít viceprezidenta Evropské investiční banky

Od roku 2025 bude mít Česko svého viceprezidenta v Evropské investiční bance.

Evropská investiční banka

Evropská investiční banka
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Evropská investiční banka
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Od první října 2025 získá Česká republika právo obsadit na čtyři roky pozici viceprezidenta Evropské investiční banky (EIB). Stane se tak na základě nové konstituenční dohody, kterou vyjednali zástupci Ministerstva financí. „Naše vláda nominuje českého zástupce do vedení největší světové multilaterální finanční instituce, která pomáhá nejen s financováním energetické transformace, digitalizací, rozvojem infrastruktury, ale bude hrát i klíčovou roli v poválečné obnově Ukrajiny,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODs).

Česká republika má mnoho let rezervy ve schopnosti prosadit své zástupce na vyšší posty nejen ve strukturách EU, ale i v dalších mezinárodních organizacích. Dlouhodobě se tak shodujeme nejen ve vládě, že je třeba toto zastoupení posílit na všech úrovních unijních institucí a našeho členství aktivně využívat. Obsazením pozice viceprezidenta EIB na celé čtyři roky k tomu výrazně přispějeme,“ dodal Stanjura.

EIB patří mezi instituce EU a má tak shodnou členskou základnu, která je rozdělena na devět skupin, tzv. konstituencí. Sílu jejich pozice tvoří podíl kapitálu v EIB. „Česká“ konstituence patří se svým podílem 1,85 procent na celkovém kapitálu k těm nejmenším a zároveň sdružuje šest států, vyjma Česka jsou v ní Slovensko, Slovinsko, Bulharsko, Kypr a Malta. Tak vysoký počet členských států mají v EIB pouze dvě konstituence. Tři státy s největšími kapitálovými podíly (Německo, Francie a Itálie) tvoří každý svou vlastní konstituenci, ostatní mají vždy více zemí.

Post viceprezidenta EIB měla Česká republika v minulosti pouze jednou, a to v letech 2004 až 2007, kdy tuto pozici zastával ekonom Ivan Pilip.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MFČR

Související

experience1.d02a2df880613686c776
Zahraniční

Brusel doporučil dát Ukrajině volnou ruku. Většina českých poslanců to nepodpořila

GX2sAESXMAE14Xl
Domácí

Unie pošle do Česka 50 miliard na povodně. Peníze dostanou i další státy

standard_compressed_europe-Pixabay_free_G_Altmann
Ekonomika

Von der Leyen chtěla slyšet, jak na tom Evropa je. Výsledek je alarmující

pexels-photo-8974197
Ekonomika

Škodovku čeká revoluce. Volkswagen chce ukončit výrobu oblíbených modelů