pondělí 16. září 2024

Česko a Slovensko posilují spolupráci v oblasti léků a zdravotní péče

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek se na Slovensku setkal se svou kolegyní Zuzanou Dolinkovou. Hlavním tématem jednání byla spolupráce v oblasti lékové politiky, přeshraniční výměna elektronických receptů a posílení domácí produkce léků.

Vlastimil Válek a slovenská ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková

Vlastimil Válek a slovenská ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková
Zdroj: X @vlvalek

  • Vlastimil Válek a slovenská ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková
  • Zdroj: X @vlvalek

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) se setkal se svou slovenskou kolegyní Zuzanou Dolinkovou na bilaterálním jednání, kde řešili klíčové otázky zdravotní péče. Hlavním tématem byla možnost přeshraničního sdílení elektronických receptů mezi oběma zeměmi. Válek zdůraznil, že by tato služba výrazně zjednodušila život českým občanům, kteří cestují nebo žijí na Slovensku, a nabídl slovenské straně plnou podporu pro zavedení této služby.

Dalšími body jednání byly podpora domácích výrobců léků, řešení problémů s paralelním obchodem a nadměrnými zásobami léčiv v rámci Evropské unie. Ministři se dohodli na společném postupu při zajišťování dostupnosti léků a rychlejším uvedení inovativních léčiv na trh. Oba státy se zavázaly k těsné spolupráci v těchto oblastech.

Součástí setkání bylo také podepsání Memoranda o spolupráci v oblasti lékové politiky, které upevňuje společné snahy Česka a Slovenska v otázkách úhrad léčiv, jejich dostupnosti a uvádění na trh. Jednání se rovněž dotklo přípravy rámcové smlouvy o přeshraniční spolupráci zdravotnických záchranných služeb, kterou by obě země chtěly dokončit do konce roku.

Autor: Šimon Mitro

Související

tilt-ash-ashtray-smoking-cigarettes-wallpaper-preview
Ekonomika

Slovensko zdraží cigarety i slazené nápoje. Získá stovky milionů eur ročně

posilovna
Světové dny Zdraví

Den posiloven

26225688470_1bf0f5bd44_w
Zdraví

Užívání léků na cholesterol může snížit riziko mrtvice a infarktu, tvrdí studie

nemocnice
Domácí

Lékaři hrozí hromadnými výpověďmi kvůli přesčasům