úterý 1. října 2024

Česko a Sasko spojí síly v ochraně tetřívka

Krušné hory se pyšní jednou z nejvýznamnějších populací tetřívka obecného u nás. I přesto však tento vzácný pták v posledních letech čelí poklesu populace.

Tetřívek obecný

Tetřívek obecný
Zdroj: Pexels / Daniil Komov

  • Tetřívek obecný
  • Zdroj: Pexels / Daniil Komov

Krušné hory jsou domovem jedné z nejvýznamnějších populací tetřívka obecného v České republice. Ta však v posledních letech čelí poklesu tohoto vzácného druhu. I přes existenci ptačích rezervací na české i saské straně hor se situace zhoršuje. V srpnu podepsali čeští a saský ministři životního prostředí a zemědělství společné memorandum o přeshraniční spolupráci na ochranu tetřívka, což je krok k posílení ochrany tohoto druhu.

Cílem memoranda je především omezit faktory, které ohrožují tetřívka, jako jsou úbytek jeho biotopů a zvýšený tlak predátorů. Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) zdůraznil, že tetřívek potřebuje vhodná stanoviště, která byla v minulosti narušena. Mezi navrhovaná opatření patří obnova rašelinišť a struktury lesů, což pomůže i v zadržování vody v krajině.

K ochraně tetřívka byla zřízena pracovní skupina, která se bude pravidelně scházet a plánovat ochranná opatření. Lesy ČR spolupracují se saskými kolegy na revitalizaci vybraných oblastí, kde chtějí obnovit rašeliniště a snížit tlak predátorů.

Autor: Šimon Mitro

Související

První ekodukt v ČR na D35
Domácí Příroda

Český ekodukt slaví 25 let. Zvířata díky němu získala bezpečný přechod

Božídarské rašeliniště
Domácí Příroda

Vědci zachraňují krásu českých luk

Chaluha velká.
Zahraniční Fauna

Klimatické změny a rybolov ohrožují mořské ptáky na Britských ostrovech

profimedia-0907185039
Zahraniční

V Drážďanech se zřítila další část mostu do Labe