sobota 6. července 2024

Českého ovoce bude letos méně

Ovocnáři se zbavili milionu stromů a keřů. Českého ovoce tak letos bude o poznání méně.

jabloně

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixnio

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixnio

Kvůli nezájmu obchodních řetězců nabídnout zákazníkům kvalitní domácí jablka, broskve či višně se snížila plocha ovocných stromů a keřů meziročně o tisíc hektarů,“ uvádí Agrární komora České republiky (AKČR). Jen za poslední rok klesla rozloha sadů o 8,3 procent, což činí přibližně milion stromů a keřů.

Nejvíce se snížily plochy jabloní, broskvoní a višní. Úroda jablek by z toho důvodu měla být letos o deset tisíc tun nižší. „Ovocnáře dohnaly vysoké náklady a nízké výkupní ceny k likvidaci stovek hektarů sadů. Pro řadu z nich se přitom jedná o podnikání, které jejich rodina provozovala několik generací. Nyní tuto tradici museli přerušit a někteří dokonce zvažují opustit podnikání v zemědělství,“ řekl prezident AKČR Jan Doležal.

Jen v loňském roce bylo podle údajů Ministerstva zemědělství dovezeno do Česka 57 435 tun jablek, přičemž největším importérem je Polsko. „Zahraniční obchodní řetězce záměrně křiví trh. V reklamních letácích často hovoří o podpoře lokální produkce od malých farmářů, ale ve skutečnosti jim jde jenom o co největší obchodní přirážku a je jim lhostejné, jestli produkt pochází z Česka nebo ze zahraničí,“ prohlásil předseda Ovocnářské unie České republiky Martin Ludvík. „Jejich marketingová politika navíc vede k tomu, že zákazník nemá přehled o tom, komu svým nákupem potravin vlastně platí. Na jejich neférově obchodní praktiky jsme opakovaně upozorňovali a zabývá se jimi Úřad pro ochranu hospodářské soutěže,“ doplnil.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: AKČR

Související

017804_51_496227
Domácí

Tristní sklizeň odhaluje katastrofální dopad mrazů. České ovoce zdraží

ananas
Světové dny Jídlo

Den ananasu

smoothie
Světové dny Zdraví

Den smoothie

louka
Domácí Příroda

Nejkvalitnější zemědělskou půdu ochrání novela