pondělí 16. září 2024

České vepřové na gril je v porovnání s tím evropským kvalitnější

Vepřové, kuřecí nebo hovězí? Když vybíráte maso na gril nebo na vaření, je nejlepší sáhnout po českém vepřovém. Podle průzkumu je kvalitnější než dovezené vepřové maso.

Vepřové maso

České vepřové obstálo ve všech kategoriích výzkumu.
Zdroj: pixabay.com

  • České vepřové obstálo ve všech kategoriích výzkumu.
  • Zdroj: pixabay.com

Je důležitější cena nebo kvalita? Vědci z Výzkumného ústavu živočišné výroby a Mendelovy univerzity v Brně zjistili, že maso z tuzemského chovu může být cenově dostupné a přitom velmi kvalitní.

Ze studie, která probíhala v letech 2023 a 2024 a při níž se porovnávalo 28 vzorků, vyplynulo, že české vepřové maso dopadlo lépe než to dovozové, a to hned v několika kategoriích.

V rámci studie se porovnával například obsah intramuskulárního tuku neboli mramorování masa. Domácí maso dosáhlo 1,19 procenta, zahraniční 0,86 procenta. Čím vyšší procento tuku maso má, tím je křehčí a šťavnatější.

Bodovala se i ztráta masové šťávy odkapem. Jde o schopnost masa držet šťávu uvnitř. U českého masa byla ztráta 6,6 procenta, u dovezeného 8,71 procenta. Při vyšší ztrátě šťávy může být maso měkké, bledé a vodnaté.

Tuzemské maso si dobře vedlo i v oxidační stabilitě. Ta určuje, jak moc je maso náchylné ke kažení. Vědci proto zkoumali množství látky zvané malonaldehyd. Čím více této látky maso má, tím rychleji se bude kazit. Největší množství se objevilo u masa dovezeného ze Španělska a Portugalska, a to kvůli dlouhé přepravě.

Výzkumná studie kromě českých, španělských a portugalských vzorků porovnávala také maso z Belgie, Německa nebo Polska. Všechny vzorky byly zcela zdravotně nezávadné, ale po stránce kvality se významně lišily.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

divoké prase
Domácí Příroda

Novela mysliveckého zákona vyvolává obavy zemědělců

maso
Ekonomika Jídlo

V Česku klesá výroba masa