České restaurace zdražují i kvůli nedostatku kuchařů

V posledních měsících se ceny v českých gastronomických podnicích výrazně zvýšily, což způsobilo znatelný útlum zájmu ze strany zákazníků. Ti se oprávněně ptají, co za zdražením stojí. Důvodů je víc. Mezi ty hlavní se řadí zvýšení mezd.

práce muž žena

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Elle Hughes

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Elle Hughes

Průzkum společnosti Edenred Restaurant ukázal, že v červenci letošního roku byly průměrně ceny obědů o 47 korun vyšší než před třemi lety. Hlavním faktorem zdražování jsou rostoucí ceny energií, které v posledních měsících výrazně stouply a aktuálně jsou asi o 40 procent vyšší než v roce 2021. Značně vzrostly i ceny surovin, zejména těch, které jsou pro restaurace klíčové. Třeba cena vajec se meziročně zvýšila o 7,5 procenta a ovoce o 7,3 procenta. Podobný trend je i u dalších surovin.

Navíc rostly i mzdy, kuchaři mají oproti roku 2021 asi o polovinu víc a číšníci o 15 procent kvůli omezené nabídce pracovní síly. Mnoho jich totiž odchází pracovat do zahraničí, kam je lákají vyšší platy.

Autor: Jiří Lacina

Související

Albert
Ekonomika

Inflace klesla na 2,3 procenta. Je nejnižší za tři roky

euro
Ekonomika

Inflace v eurozóně se drží nízko. V Česku byla v prosinci nejvyšší v EU

41067351765_fafa14b190_b
Zahraniční

Návštěva Paříže se kvůli olympiádě prodraží. Ceny zvedá i Louvre

profimedia-0833273987
Ekonomika

Inflace se letos bude pohybovat kolem tří procent