čtvrtek 21. listopadu 2024

České restaurace zdražují i kvůli nedostatku kuchařů

V posledních měsících se ceny v českých gastronomických podnicích výrazně zvýšily, což způsobilo znatelný útlum zájmu ze strany zákazníků. Ti se oprávněně ptají, co za zdražením stojí. Důvodů je víc. Mezi ty hlavní se řadí zvýšení mezd.

práce muž žena

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Elle Hughes

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Elle Hughes

Průzkum společnosti Edenred Restaurant ukázal, že v červenci letošního roku byly průměrně ceny obědů o 47 korun vyšší než před třemi lety. Hlavním faktorem zdražování jsou rostoucí ceny energií, které v posledních měsících výrazně stouply a aktuálně jsou asi o 40 procent vyšší než v roce 2021. Značně vzrostly i ceny surovin, zejména těch, které jsou pro restaurace klíčové. Třeba cena vajec se meziročně zvýšila o 7,5 procenta a ovoce o 7,3 procenta. Podobný trend je i u dalších surovin.

Navíc rostly i mzdy, kuchaři mají oproti roku 2021 asi o polovinu víc a číšníci o 15 procent kvůli omezené nabídce pracovní síly. Mnoho jich totiž odchází pracovat do zahraničí, kam je lákají vyšší platy.

Autor: Jiří Lacina

Související

mléko, vajíčka
Ekonomika

Ceny rostou. Nejvíce zdražili zemědělci

peníze
Ekonomika

Spotřebitelské ceny rostou. Zdražuje bydlení, potraviny i alkohol

GbuDy_wXgBAZufR (1)
Domácí

Vánoce bez čokolády? Za kolekci si letos pořádně připlatíme

profimedia-0931111618
Domácí Nakupování

Máslo zdražuje. Důvodem jsou obchodní praktiky i dražší energie