pátek 17. května 2024

České firmy očekávají náročný rok

Polovina firem předpokládá, že si udrží svou pozici na trhu. Podniky zároveň počítají s tím, že to v souvislosti s ekonomickou situací nebudou mít vůbec snadné a že jim klesne ziskovost.

firma

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Podle průzkumu Svazu dopravy a průmyslu České republiky (SPČR) české firmy předpokládají, že je čeká velmi náročný rok. 46 procent firem sice očekává, že si udrží svou pozici na trhu, ale zlepšit či jen zachovat dosavadní hospodářské výsledky pro ně bude velmi těžké. V průzkumu 39 procent oslovených podniků předpokládá pokles zisků. Šest procent firem odhaduje pokračování ztráty a dalších sedm procent počítá s tím, že letos nebudou ziskoví.

Díky snažení firem, přijatým protikrizovým opatřením a pozitivnímu vývoji na energetických trzích jsme se zatím vyvarovali krizové situaci, která hrozila v loňském roce. Firmy jsou ve svém výhledu nyní celkově trochu optimističtější, než byly na podzim. I nadále ale mají z dalšího ekonomického vývoje obavy. Ekonomika zpomaluje, řadě firem klesá ziskovost. Naději na růst podniky pochopitelně vidí, ale stále je brzdí řada nejistot a otazníků,“ upozornil Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: SPČR

Související

AI
Ekonomika AI

Firmy chtějí umělou inteligenci, ale nedokáží ji zatím vhodně využívat

Tesla
Ekonomika Elektromobily

O dotace na elektromobily mohou žádat podnikatelé a firmy

export
Ekonomika

Českému exportu se loni dařilo

žralok
Zahraniční

Smrtících útoků žraloků přibývá