čtvrtek 19. září 2024

České dráhy nasadí nové vlaky s motory Rolls-Royce

Nové motorové jednotky RegioFox se aktuálně testují na zkušebním okruhu ve Velimi. První „lišky,“ jak je dráhy pojmenovaly, budou jezdit ve Středočeském, Jihočeském a Pardubickém kraji, na Vysočině a Praze.

vlaky RegioFox

vlaky RegioFox
Zdroj: České dráhy

  • vlaky RegioFox
  • Zdroj: České dráhy

RegioFoxů už mají dráhy objednaných 76. Vlaky budou poháněny motory firmy zvučného jména - Rolls-Royce. Ty kromě klasické nafty umí jezdit i na biopalivo. Nové motorové soupravy se chlubí prostorným interiérem se 115 místy k sezení, bezbariérovým přístupem, zásuvkami a konektory na dobíjení elektroniky nebo Wi-Fi. Cestující ve vozech najdou i toalety s přebalovacím pultem nebo moderní audiovizuální informační systém s LCD monitory.

RegioFoxy přinesou cestujícím maximální bezpečí díky evropskému zabezpečovači ETCS a také rychlejší cestování s maximální rychlostí 120 kilometrů v hodině.

Zkušební provoz nových jednotek začne ve druhé polovině tohoto roku v Praze, Středočeském a Jihočeském kraji. Další RegioFoxy pak zamíří do Pardubického, Královéhradeckého, Plzeňského kraje a na Vysočinu. Na tratích nahradí starší už dosluhující vozy.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: České dráhy

Související

nocni_vlak
Domácí

První vlaky na trati z Prahy do Ostravy vyjedou v sobotu

Vlak RegioShark
Domácí

České dráhy vyjdou vstříc cestujícím, kteří ruší výlety kvůli počasí

2023 02 15 Dočasná zubní ordinace poliklinika Bohumín02
Domácí

České dráhy nabízejí železniční polikliniky

Vlak Českých drah
Domácí

Měsíční výluka mezi Poříčany a Nymburkem zkomplikuje cestujícím dopravu