České dráhy mají zaplatit pokutu přes 800 milionů, pochybení odmítají

Obří pokutu vyměřila Evropská komise Českým drahám za porušení antimonopolního zákona. Dopravce pochybení odmítá, přesto ale prý má na pokutu finanční rezervu.

České dráhy

Softwarový simulátor pomůže předcházet neštěstí
Zdroj: pixabay.com

  • Softwarový simulátor pomůže předcházet neštěstí
  • Zdroj: pixabay.com

Podle Evropská komise dráhy porušily antimonopolní zákony v podobě údajné kartelové dohody, kterou v letech 2012 až 2016 uzavřely s rakouským dopravcem ÖBB, aby omezily prodej použitých železničních vozů jiným dopravcům. Za toto jim komise uložila pokutu ve výši téměř 32 milionů eur, tedy přes 800 milionů korun.

České dráhy to odmítají. Železničními vozy dopravce ÖBB podle nich kupovaly různé společnosti. "Prověřování a vyšetřování celé věci trvá již více než osm let a podle Českých drah v něm docházelo k nedůvodným průtahům, byla porušovaná jejich procesní práva a z průběhu řízení je patrná snaha po tak dlouhém šetření někoho potrestat," uvedl mluvčí dopravce Filip Medelský s tím, že České dráhy se budou bránit proti vydanému rozhodnutí u soudních orgánů Evropské unie. "České dráhy zdůrazňují, že jsou připravené čelit finančnímu dopadu uložené pokuty, aniž by to mělo negativní dopad na jejich hospodaření, protože na uloženou pokutu je vytvořená finanční rezerva," řekl Medelský a podotkl, že do skončení řízení u soudních orgánů unie nebudou dráhy věc komentovat.


Související

CDID4818 (2)
Domácí

Dráhy posílí kvůli prodlouženému víkendu a prázdninám spoje

jerusalem-980328_1280
Zahraniční

Lufthansa dostala za šikanu židovských cestujících nejvyšší pokutu v historii

52632536641_ef64f22f6f_b
Zahraniční

Ursula jede bojovat o Moldavsko. To čekají volby prezidenta i referendum o EU

profimedia-0670668557
Zahraniční Technologie

EU usnadní cestování pomocí digitálních pasů