pondělí 1. července 2024

České diváky nejvíc uhranul Tom Cruise a Mimoni

Přehled nejnavštěvovanějších filmů v kinech za rok 2022 nabízí několik překvapení.

Tom Cruise ve filmu Top Gun: Maverick.

Tom Cruise ve filmu Top Gun: Maverick.
Zdroj: Paramount Pictures

  • Tom Cruise ve filmu Top Gun: Maverick.
  • Zdroj: Paramount Pictures

Zdaleka největší úspěch v českých kinech měl v letošním roce Tom Cruise v akčním filmu Top Gun: Maverick. Úspěšný nástupce filmové klasiky z 80. let si v tuzemských kinech nenechalo ujít přes 805 tisíc diváků. To je sice až 32. historicky nejnavštěvovanější film v českých kinech, ale v rámci pocovidové situace, kdy kina bojují s nízkým zájmem diváků, je meta 800 tisíc diváků známkou úspěchu. Posledním filmem, který dosáhl většího počtu diváků bylo pokračování Ledového království v listopadu 2019.

Maverick má o sto tisíc diváků více než druhý v pořádí, kterým je pokračování Mimoňů. Žluté potvory diváky vábily velmi pozvolna a postupně se od června až do podzimu vyšplhala celková návštěvnost na 699 tisíc diváků, díky čemuž se propadl český Vyšehrad: Fylm na třetí pozici s počtem 661 tisíc diváků. Vyšehrad i tak svou návštěvností překonal české hity jako Babovřesky, Po čem muži touží nebo loňský Prvok, Šampon, Tečka a Karel.

Na páté pozici zatím září pokračování Avatara s podtitulem The Way of Water. Aktuálních 459 tisíc diváků, ale rozhodně není pro Avatara konečnou a je možné, že při silné výdrži zahýbá s žebříčkem a mohl by sesadit z trůnu i Cruise. První Avatar se v Česku chlubí zdoláním mety 1,3 milionu diváků. Čtvrté místo v počtu diváků zatím přísluší marvelovce Thor: Láska jako hrom (463 tisíc), ale už po Novém roce klesne na pátou pozici.

Na šestém místě se v počtu diváků umístila česká pohádka Tajemství staré bambitky 2 (444 tisíc), kterou na Štědrý dne vysílala Česká televize. Sedmé místo patří další rozporuplně hodnocené marvelovce a to Doctoru Strangeovi v mnohovesmíru šílenství (371 tisíc).

Až na osmém místě skončil ambiciózní historický flák Jan Žižka. Nejdražší český film přilákal do kin „jen“ 347 tisíc diváků. Před premiérou se odhadovaná návštěvnost pohybovala kolem půl milionu diváků.

Deváté místo patří druhému dílu Ježka Sonica (336 tisíc). V případě modrého rychlíka jde o nemalý úspěch. První díl přilákal do kin 205 tisíc diváků, očividně se jeho fanouškovská základna postupně rozrůstá. Na desátém místě skončilo završení dinosauří trilogie Jurský svět: Nadvláda (321 tisíc).

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Kinomaniak

Související

Kung Fu Panda 4
Film a TV Streaming

Kde sledovat nejúspěšnější filmy letošního roku?

Aristokratka ve varu
Film a TV Kino

Do kin už netáhnou ani české komedie. Jen sedm filmů letos přesáhlo 100 tisíc diváků

Top Gun
Světové dny

Den Top Gunu

Pán prstenů
Film a TV Kino

Glum se vrátí. Nový Pán prstenů dorazí v roce 2026