České cestovky si mnou ruce, naši turisté cestují stále víc

Velmi úspěšnou hlavní sezónu hlásí cestovní kanceláře. Češi v ní cestovali víc, než než v roce 2019. Kromě tradičních letních destinací roste zájem o kvalitní služby a o zájezdy do exotiky.

moře-ilustrační foto

moře-ilustrační foto
Zdroj: Andrea Jančová

  • moře-ilustrační foto
  • Zdroj: Andrea Jančová

Z dlouhodobého pohledu se nemění letní destinace, letecky Češi nejčastěji cestují do Řecka, Španělska včetně Kanárských ostrovů, Turecka či Bulharska a Egypta,“ uvádí místopředseda Asociace cestovních kanceláří České republiky Jan Papež. Podle něj je pro autobusovou nebo vlastní dopravu jasným tahounem Chorvatsko a Itálie a z bližších zemí Slovensko a Rakousko. Roste i zájem o Polsko.

U zájezdů k moři je největší poptávka po 7 až 10denních pobytech ve 4–5 hvězdičkových hotelech se stravováním all inclusive. Dlouhodobě se zvyšuje poptávka po poznávacích zájezdech, horské turistice a lázeňských a wellness pobytech. Narůstajícím trendem je i to, že si Češi začal isezónu prodlužovat až do do listopadu, kdy je v některých destinacích stále dobré počasí, teplé moře, ale méně turistů a nižší ceny. Roste zájem také o leteckou dopravu, jenom pražské letiště má letos 31procentní nárůst v počtu cest. Mezi vyhledávané cíle patří Spojené království, Itálie a Španělsko, u měst jsou to Londýn, Paříž a Milano.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Asociace cestovních kanceláří

Související

Šanghaj
Zahraniční

Čína rozšiřuje bezvízový režim pro turisty z Evropy

cestování
Světové dny

Den turismu

Vyhlídka u Tetína
Cestování

Češi se vrací k podzimním dovoleným doma

5828681672_644015d748_b
Cestování

Spojené království zavádí placené povolení, bez něj do země turisté nesmí