čtvrtek 19. září 2024

České Budějovice představily rozpočet. Udělaly do něho miliardovou díru

Českobudějovická radnice zažila politický souboj o rozpočet. Vedení města nakonec schválilo schodek, který přesahuje miliardu korun.

800px-České_Budějovice_6,_KD_Slavie_(02

Oprava KD Slavie vysaje z budějovického rozpočtu 400 milionů korun.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Oprava KD Slavie vysaje z budějovického rozpočtu 400 milionů korun.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Bouřlivá diskuze provázela schvalování rozpočtu v Českých Budějovicích. Došlo při něm totiž k jedné z největších třenic mezi vedením města a opozicí. Předmětem sporu se stala skutečnost, že rozpočet pro rok 2024 má daleko k vyrovnanosti, jeho schodek překročil už hranici jedné miliardy korun. Vládnoucí koalice v čele s ODS tvrdí, že peníze musí vynaložit na akce, které by v budoucnu byly ještě dražší. Opozice vedená hnutím ANO mluví o nezodpovědnosti a zadlužování dalších generací.

Nejvíce peněz ze čtyřmiliardového rozpočtu města spolkne oprava Kulturního domu Slavie, která vyjde na 400 milionů. Dalších 150 milion bude stát vodohospodářská výstavba. Jak upozorňují opoziční radní, jdou České Budějovice cestou Písku, který nezodpovědné hospodaření paralyzovalo na několik let. Podle hnutí ANO může být při současném vývoji v roce 2026 schodek budějovického rozpočtu až 1,8 miliardy.

České Budějovice však nejsou jediným městem v jižních Čechách, které bude hospodařit příští rok se schodkem. Minusový rozpočet schválil například už Jindřichův Hradec, Strakonice, Český Krumlov nebo Tábor. Jediným větším jihočeským městem, které bude mít příští rok rozpočet vyrovnaný, jsou Prachatice.

Autor: Jan Skala

Související

GXvg-4EWgAA9177.jpg
Domácí

Děti odmontovaly šrouby povodňových zábran. Dospělý by za to skončil ve vězení

marek chalupa architekti_viz_2_re
Domácí

Bedna na umění. Podívejte se, jak bude vypadat nová galerie v Budějovicích

Nemocnice Písek
Domácí AI

Písecká nemocnice využívá umělou inteligenci k boji s infekcemi

motive-article-detail-desktop
Krimi

Stejně jako v Krumlově. Muž hubil sršně ohněm a zapálil chatu