pátek 18. října 2024

Předvolební superdebatu České televize řeší velká mediální rada

Česká televize se podle Rady pro rozhlasové a televizní vysílání dopustila přestupku, když v debatě před evropskými volbami zvýhodnila koalici SPOLU. Podobná kritika míří na veřejnoprávní stanici opakovaně.

Kavčí_hory_ČT_hlavní_budova_1

Česká televize měla před volbami v debatách zvýhodňovat koalici SPOLU.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Česká televize měla před volbami v debatách zvýhodňovat koalici SPOLU.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Volební superdebata, kterou Česká televize odvysílala krátce před volbami do Evropského parlamentu, zvedla vlnu kritiky od zástupců opozice či mimoparlamentních stran i ze strany veřejnosti. Formát pořadu totiž očividně zvýhodňoval strany vládní koalice, zejména pak uskupení SPOLU. Případem se už začala zabývat Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, která už s Českou televizí zahájila přestupkové řízení.

„Provozovatel do závěrečné debaty před volbami do Evropského parlamentu pozval předsedy politických stran a hnutí, které jsou aktuálně zastoupeny v Poslanecké sněmovně. Provozovatel mohl zvoleným kritériem výběru hostů narušit princip rovné politické soutěže tím, že zvýhodnil volební subjekt SPOLU, který v pořadu reprezentovali tři zástupci, a současně znevýhodnil volební subjekty, které nebyly do pořadu pozvány, přestože měly dle předvolebních průzkumů ve volbách do Evropského parlamentu reálnou šanci na dosažení volebního úspěchu,“ napsala ve svém závěru Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.

Rada ČT tak chce upravit pravidla pro nadcházející krajské a senátní volby, aby nedošlo k něčemu podobnému jako v červnu. Kritika se totiž na Českou televizi snesla opětovně. O zvýhodnění současného prezidenta Petra Pavla vůči jeho protikandidátovi Andreji Babišovi se zase mluvilo v souvislosti s debatami před prezidentskými volbami.

Autor: Jan Skala

Související

marian-jurecka-marketa-pekarova-adamova-a-petr-fiala-spolu-1
Domácí

Půjdou SPOLU zase spolu? Připravenou smlouvu o koalici může pohřbít Jiří Čunek

Účastníci 13. řady StarDance
Film a TV

StarDance opět králem. Úvod 13. řady přilákal rekordní počet diváků

profimedia-0916395326
Domácí Krajské volby

Dohoda mezi koalicí STAN a SPOLU ve Středočeském kraji je na spadnutí

386098102_984366585970279_2398689587071062916_n
Domácí

Kdo bude vládnout středním Čechám? ANO se rozhodlo odejít do opozice