pátek 27. září 2024

Česká studentská aplikace proti šikaně pomáhá dětem i na Slovensku

Česká aplikace proti šikaně Nenech to být, kterou vyvinula trojice studentů brněnského gymnázia, pomáhá už i na Slovensku. Do pilotního projektu v Banskobystrickém kraji ji přizvalo tamní ministerstvo školství

violent-5229512_1280

Ilustrační foto.
Zdroj: pixabay.com

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: pixabay.com

Aplikace Nenech to být pomáhá od roku 2017 v boji proti šikaně na školách. Založili ji tři studenti brněnského gymnázia, kteří se sami s šikanou setkávali, ale nevěděli, jak jí čelit. Od začátku školního roku pomáhá také na Slovensku. V Banskobystrickém kraji ji zavádí přibližně dvacet středních a základních škol, pokud se osvědčí, začnou ji využívat školy po celém Slovensku.

Aplikace je jako online schránka důvěry a umožňuje žákům a studentům bezpečně a anonymně komunikovat o všem, o čem není snadné mluvit osobně. Ozvat se mohou písemně, ale i poslat hlasovou zprávu s pozměněným hlasem, skrze jednoduché webové rozhraní nebo přímo aplikaci na telefonu. „Studenti mohou aplikaci používat v situacích, kdy jsou svědky nebo dokonce sami oběťmi nejrůznějších nekalostí včetně šikany. Sami si mohou vybrat, zda napíší anonymně nebo ne. Za školu komunikuje pod svým jménem nejčastěji metodik, výchovný poradce nebo školní psycholog, takže dítě ví, s kým mluví,” vysvětluje spoluautor aplikace David Špunar.

„Aplikace pomáhá vytvářet bezpečné prostředí nejen na školách, ale i v pracovních kolektivech po celém světě. Žáci skrze ni řeší nejen šikanu, ale i situaci doma, psychické zdraví nebo například sebepoškozování – vlastní, ale i spolužáků,” vysvětluje spoluautor Jan Sláma.

Kromě výhod pro uživatele, jako jsou anonymita, nepřetržitá dostupnost a snadnost používání, přináší projekt také benefity pro školy. Těm umožňuje sledovat stav nahlášení, přizpůsobit si formuláře na oznámení od studentů a také pokročilou správu a analýzu údajů.

Podle výzkumu z roku 2023 bylo na Slovensku 25 procent žáků obětí šikany, 43 procent svědkem a devět procent agresorem. Se šikanou dosud nemělo zkušenost pouze 45 procent žáků 7., 8. a 9. tříd základních škol a prvních tří ročníků středních škol. Ke klasické šikaně se za poslední roky přidala také kyberšikana, která je skrytá, a proto se odhaluje ještě hůř. Kvůli dlouhodobé šikaně si loni na podzim vzali na Slovensku dva žáci život.

V České republice se od roku 2017 aplikace rozšířila na více než dva tisíce středních a základních škol. V minulém školním roce ji studenti využili více než tisíckrát. Šikana se opakovaně objevuje na předních příčkách témat, která žáci řeší.

Projekt se postupně rozšířil i do firemního prostředí. Slouží jako místo pro bezpečné řešení problémů, o kterých je složité mluvit, nebo podávání podnětů ke zlepšení a používá ji 1 500 firem z celého světa. Zakladatelé Jan Sláma, David Špunar a Pavel Ihm za své projekty v oblasti sociálního podnikání získali řadu světových ocenění.

Související

Vinted
Zahraniční Móda

Vinted platit nechce. Odvolává se proti porušení GDPR

mobil
Domácí Technologie

Sledovací aplikaci na svém telefonu našel každý osmý Čech

japonská svatba
Zahraniční Vztahy

Seznamovací japonská aplikace má zabránit klesající porodnosti

eRecept
Domácí Zdraví

Aplikace eRecept ukáže, kde jsou dostupné léky