středa 3. července 2024

Česká republika poslechne výzvu Francie. Odstaví uhelné elektrárny

Česká premiér Petr Fiala podepsal závazek o zavírání uhelných elektráren, stejně jako americký vyslanec pro klima John Kerry. Ten však na klimatický summit zvolil ekologicky naprosto nevhodný způsob dopravy, soukromý tryskáč.

Werdohl_-_Kraftwerk_Elverlingsen_24_ies

Těžba uhlí by se měla, podle řady světových politických lídrů, výrazně utlumit.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Těžba uhlí by se měla, podle řady světových politických lídrů, výrazně utlumit.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

"Klimatická změna je největší výzva dnešní doby a rizika se týkají každého," řekl český premiér Petr Fiala (ODS) na klimatickém summitu COP28 v arabské Dubaji a Českou republiku svým podpisem připojil k výzvě Aliance Powering Past Coal. Ta nepožaduje nic jiného, než definitivní odklon od uhlí a uzavření uhelných elektráren. Tuto výzvu na summitu v Dubaji přednesl francouzský prezident Emmanuel Macron, který chce co nejrychleji zrušit dotace pro uhelné elektrárny a peníze nasměřovat směrem k obnovitelným zdrojům.

Macron uvedl, že vyspělé země by měly převzít zodpovědnost a směřovat své snažení k tomu, aby se do konce roku 2030 ukončilo využívání uhlí k výrobě elektřiny. Jím zmíněné vyspělé země, mezi které patří evropské státy a USA, by pak měly ekonomicky slabším republikám a rozvojovým zemí pomoci v přechodu na čistší formy energie.

Společně s Českou republikou dohodu o ukončení výroby elektřiny z uhlí podepsaly i Spojené státy, ačkoliv mají třetí největší skupinu uhelných elektráren na světě. Ovšem právě USA se nechce držet termínu roku 2030, ale jako reálný vidí až rok 2035, což je pět let po proklamovaném bodu zlomu, kdy se dá globální oteplování udržet na 1,5 stupni Celsia.

Autor: Jan Skala

Související

Kylian Mbappé na gól ze hry na Euru čeká.
Fotbal EURO 2024

Francie rozhodla utrápené utkání s Belgií šťastným gólem

Kylian Mbappé je tahounem Francie.
Fotbal EURO 2024

Francie vyzve ve šlágru osmifinále Belgii

protest pro legalizaci potratů v USA
Zahraniční

Třetina Američanek je pro zákaz potratů

profimedia-0885941191
Zahraniční

Macron se střelil do nohy. Jeho strana zažívá další volební debakl