pondělí 20. května 2024

Česká republika má čistý vzduch. Ale jen na několika málo místech

Zdání, že má Česká republika čistý vzduch, klame. Statistiky jsou neúprosné a mluví o tom, že skutečně kvalitní vzduch je jen na několika málo místech.

pollution_smoke_environment_smog_industry_factory_toxic_environmental-1370585

Průmyslová výroba je jedním z velkých znečišťovatelů ovzduší.
Zdroj: PxHere

  • Průmyslová výroba je jedním z velkých znečišťovatelů ovzduší.
  • Zdroj: PxHere

Většina lidí, ať už v České republice nebo v celé Evropě, žije v místech, kde dýchá nezdravý vzduch. To potvrzuje i studie Českého hydrometeorologického ústavu, která ukazuje, že i Česká republika je na tom s čistým vzduchem na štíru. Lidskému organismu vlastně neškodí jen ovzduší na některých místech Šumavy, na Karlovarsku a na Zlínsku. Jinde limity pro čistotu vzduchu splněné nejsou. Nejhorší situace je podle očekávání v Moravskoslezském a Ústeckém kraji, kde je větší koncentrace průmyslu, ale i na Olomoucku a v okolí Hradce Králové.

Přitom špatná kvalita vzduchu má na lidské zdraví leckdy až devastující účinek. Jak uvedla Světová zdravotnická organizace WHO, třetina úmrtí na mrtvici, rakovinu plic a srdeční choroby je způsobena znečištěným ovzduším, které působí stejně jako kouření tabáku. Často dochází k rozvoji rozedmy plic, chronické bronchitidy, astmatu či dokonce Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby.

Podle tuzemského Státního zdravotního ústavu není největším znečišťovatelem ovzduší průmyslový výroba, ale doprava. Ta totiž kvalitě ovzduší neškodí lokálně, ale plošně.

Autor: Jan Skala

Související

dengue
Zahraniční Zdraví

Naděje v boji s horečkou dengue. WHO schválila novou vakcínu

20240518_161637
Domácí

I neděle proprší. Na jih České republiky se navíc ženou bouřky a krupobití

sůl
Zahraniční Zdraví

Nadměrná konzumace soli zabíjí tisíce lidí denně

Podoba nové aplikace s opravami silnic Moravskoslezského kraje
Domácí

Aplikace ukazuje řidičům silniční stavby v Moravskoslezském kraji