pátek 26. dubna 2024

Česká, polská nebo švýcarská firma? Rozhoduje se, kdo dodá Praze tramvaje

Ve finále soutěže na dodání dvou set tramvají pro Prahu jsou tři firmy. Vítězství buď poputuje do Švýcarska, Polska nebo zůstane v České republice.

tramvaj

Tramvaje Praze dodá plzeňská Škodovka.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Tramvaje Praze dodá plzeňská Škodovka.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

K bitvě tří firem z České republiky, Polska a Švýcarska se schyluje v otázce nových tramvají pro Prahu. Do finále soutěže, která znamená patnáctimiliardovou zakázku, totiž nabídku podaly česká Škoda Transportation, švýcarský Stadler Rail a polská PESA Bydgoszcz. Jména firem, které se o lukrativní tendr ucházejí, potvrdil Dopravní podnik hlavního města Prahy. S vítězem tendru uzavře rámcovou smlouvu na dvě stovky nízkopodlažních jednosměrných tramvají. Zakázka tohoto rozměru se v hlavním městě plánuje od loňského listopadu, kdy se rozhodlo o obměně vozů po deseti letech. Do finále soutěže kupodivu nabídku nepodali dva hlavní evropští výrobci tramvají, německý Siemens a francouzský Alstom, který původě avizoval, že pokud by uspěl, posílí svůj výrobní závod v České Lípě.

Pražská soutěž na nové tramvaje je druhou největší zakázkou svého druhu v tomto tisícletí. Ještě objemnější tendr vyhlásila Ostrava. Ta však dosud jména soutěžících firem nezveřejnila.

Autor: Jan Skala

Související

policie
Krimi

GIBS stíhá dvojici opilých policistů. Ve hře je obvinění z ublížení na zdraví

Letenské náměstí
Domácí

Přes Letnou nebudou do konce dubna jezdit tramvaje

Vizualizace tramvajové trati na Václavském náměstí.
Domácí

Stavba tramvajové trati na Václaváku začne v červnu

Rudná,_dálnice_D5_(04)
Domácí

Šest pruhů z Berouna do Prahy nebude. Lidé by nejezdili vlakem, tvrdí úředníci