pondělí 16. září 2024

Česká podpora Ukrajiny nekončí. Dodáváme desítky tisíc kusů munice

Česká republika bude i nadále podporovat Ukrajina. Na setkání s diplomaty to dnes sdělil premiér Petr Fiala a vyčíslil současnou muniční iniciativu.

GV5VuwWXsAAiQ43

Petr Fiala znovu ujistil o nekončící podpoře ukrajinské strany v současné válce na východě Evropy.
Zdroj: X

  • Petr Fiala znovu ujistil o nekončící podpoře ukrajinské strany v současné válce na východě Evropy.
  • Zdroj: X

Premiér Petr Fiala (ODS) při tradičním setkání s českými diplomaty uvedl, že současná česká podpora Ukrajiny, kdy Praha Kyjevu dodává měsíčně desítky tisíc kusů dělostřelecké munice, nemá v novodobé historii obdoby. Od začátku konfliktu totiž Česká republika na bojiště východní Evropy poslala desítky milionů kusů středorážové a velkorážové munice. Podle Fialy bude tato vojenská podpora válčící Ukrajině pokračovat i nadále, protože jejím prostřednictvím je posilována i bezpečnost a prosperita České republiky.

Fiala ale také přiznal, že velký obrat v situaci se v tomto období čekat nedá. Vpád ukrajinských vojsk na ruské území, kdy v Kurské oblasti ovládají území o rozloze zhruba dvou hlavních českých měst, má podle něho spíše symbolický charakter.

Do muniční iniciativy, kterou na začátku roku inicioval český prezident Petr Pavel, se zapojilo už 17 zemí. Podle červnových statistik do ní Česká republika investovala 868 milionů korun, dnes je tato částka už mnohem větší. O kolik však Fiala neuvedl. Ministerstvo obrany minulý týden uvedlo, že na nákup munice použije i peníze ze zmrazených ruských aktiv.

Autor: Jan Skala

Související

GXngNk1WAAAGYLY
Domácí

Lidé se ptali, kde je armáda. Vláda ji teď posílá do nejpostiženějších regionů

Ministr financí Zbyněk Stanjura.
Ekonomika

Jak povodně zamávají s rozpočtem? Stanjura nevylučuje jeho úpravu

GXjkf_NXIAErbGF
Zahraniční

Na Trumpa chtěl střílet podporovatel Ukrajiny. Atentát plánoval dlouhou dobu

Jihokorejský prezident Jun Sok-jol.
Domácí

Prezident Jižní Koreje navštíví Prahu