pondělí 21. října 2024

Česká národní banka vydává zlatou minci Moravské Třebové. Stojí i přes 30 tisíc

Česká národní banka vydala zlatou minci v nominální hodnotě pět tisíc korun s motivy historického jádra Moravské Třebové.

Moravská Třebová

Vyobrazení zlaté mince s motivem Moravské Třebové
Zdroj: Česká národní banka

  • Vyobrazení zlaté mince s motivem Moravské Třebové
  • Zdroj: Česká národní banka

Obec Moravská Třebová je bezpochyby městem s velkým architektonickým i kulturním významem. „Moravská Třebová se v období renesance stala natolik významným střediskem humanistické vzdělanosti, že se jí začalo přezdívat Moravské Athény. Dodnes se pyšní zachovalými pozůstatky nejstarších renesančních památek v Česku. Vydání zlaté mince věnované Moravské Třebové proto vnímám jako symbolické ocenění historického významu tohoto malebného města,“ říká guvernér České národní banky Aleš Michl.

Mince zobrazuje hlavní dominanty Moravské Třebové. Na lícní straně je průčelí budovy radnice a v pozadí věž renesančního zámku včetně arkád na nádvoří. Rubová strana mince nese koláž gotických a renesančních měšťanských domů a siluetu věže barokního kostela Nanebevzetí Panny Marie se sgrafitovou omítkou z roku 1956 ve dvorním traktu radnice. Nechybí ani detail kašny na zámeckém nádvoří a morový sloup.

Autorem návrhu mince je akademický sochař Zbyněk Fojtů. Česká národní banka vydává mince v počtu 15 tisíc kusů ze zlata o ryzosti 999,9. Celkem 4 750 kusů mincí je v běžném provedení, 10 250 v tom špičkovém. Liší se od sebe zejména povrchovou úpravou a zpracováním hrany. V běžném provedení je mince vroubkovaná, ve špičkovém hladká. Nominální hodnota činí pět tisíc korun, prodejní cena je však výrazně vyšší. Obvykle se pohybuje kolem 33 000 korun. Odráží se v ní zejména aktuální cena zlata a náklady spojené s výrobou.

Cyklus Městské památkové rezervace

Česká národní banka vydává mince v cyklu Městské památkové rezervace. V letech 2021 až 2025 se věnuje deseti českým historickým městům. Své mince už mají i Cheb, Jihlava, Mikulov, Litoměřice, Kroměříž, Hradec Králové a Olomouc. Příští rok se budou razit mince se zpodobněním Štramberku a Tábora.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

peníze
Ekonomika

Padělaných peněz v Česku ubylo

Česká národní banka
Domácí

Česká národní banka zavírá v Ústí, Českých Budějovicích a Plzni pokladny

zlatý dukát ČNB
Ekonomika

Česká národní banka vydala po více než 100 letech unikátní minci

čnb
Ekonomika

ČNB snížila úrokové sazby na 4,5 procenta