Česká lékárnická komora varuje před nesprávným užíváním antibiotik

Antibiotická rezistence je stále palčivějším problémem, který ohrožuje účinnost léčby infekčních onemocnění. Česká lékárnická komora apeluje na pacienty, aby s antibiotiky zacházeli zodpovědně a přispěli tak k ochraně veřejného zdraví.

léky

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Tima Miroshnichenko

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Tima Miroshnichenko

Antibiotická rezistence, tedy stav, kdy bakterie odolávají lékům, které by je měly zničit, je stále vážnějším zdravotním problémem. Podle České lékárnické komory k rezistenci výrazně přispívá nesprávné užívání antibiotik. Pacienti si je často vyžadují i při běžném nachlazení, kdy jsou neúčinná. „Lidé mají zažité mylné představy, že antibiotika jsou univerzální lék na vše, včetně viróz. Ve skutečnosti se tělo s většinou infekcí dokáže vypořádat samo,“ vysvětluje mluvčí lékárnické komory Veronika Orendášová.

Dalším problémem je samoléčba. Někteří lidé užívají zbylá antibiotika z předchozí léčby, aniž by se poradili s lékařem. Podobně rizikové je nadměrné užívání širokospektrých antibiotik, která přispívají ke vzniku odolných bakterií. Správným postupem je podle odborníků nasazení úzkospektré léčby na základě laboratorních testů.

Lékárníci hrají klíčovou roli v edukaci veřejnosti. „Při výdeji léků pacienty informujeme o správném dávkování, délce léčby i možných vedlejších účincích,“ říká prezident komory Aleš Krebs. Správné nakládání s antibiotiky je podle něj nezbytné pro zpomalení růstu antibiotické rezistence.

Pokud se lidé naučí užívat antibiotika zodpovědně a pouze na předpis, mohou společně s lékaři a lékárníky přispět ke zvládnutí této neviditelné, ale vážné hrozby.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0690185358
Domácí Zdraví

Žloutenka A se šíří rekordním tempem. Hygienici bijí na poplach

trypanosomiasis
Zahraniční Zdraví

Keňa slaví historický úspěch. Vymýtila spavou nemoc

mozek
Zdraví Věda

Mozek ladí čas podle jídla i světla

grocery-store-2619380_1280
Zdraví Jídlo

Nízkotučné potraviny při hubnutí pomáhají míň, než si lidé myslí