Češi začnou uklízet republiku. Pátrat budou hlavně po černých skládkách

Desítky tisíc dobrovolníků ze všech koutů naší země se každoročně zapojují do akce Ukliďme Česko. Uklízejí sice po celý rok, hlavním jarním úklidovým dnem je ale 6. duben, na podzim pak čeká dobrovolníky Světový úklidový den, připadne na 21. září.

Ukliďme Česko

Akce se účastní týmy po celé zemi.
Zdroj: uklidmecesko.cz

  • Akce se účastní týmy po celé zemi.
  • Zdroj: uklidmecesko.cz

Týmy, které vyrážejí uklízet lesy, parky a další veřejná prostranství, se můžou předem do kampaně pro zmíněné dva dny v roce přihlásit. Získají tak pytle na odpad a ochranné rukavice zdarma.

A kde všude se bude v dubnu uklízet? Například na Vysočině začíná 8. dubna akce Čistá Vysočina a potrvá až do 21. dubna. Zapojí se do ní 779 skupin a přes 30 tisíc dobrovolníků. V Trhových Svinech budou zájemci uklízet už od 4. dubna.

Ani Prahu velký úklid nemine. K akci se připojily například Praha 4 a Praha 7. „Pro všechny, kteří jsou do projektu přihlášeni, ale i pro ty, kteří zorganizují dobrovolnický úklid mimo tuto platformu, má městská část připravené pracovní rukavice, pytle na odpad a zajistí i odvoz a likvidaci nasbíraného odpadu,“ říká radní pro životní prostředí Prahy 4 Tomáš Hrdinka.

Ve Velké Chuchli v Praze 5 se bude uklízet v sobotu 13. dubna.

Úklidu se vždy účastní také školáci, učitelé, politici, úředníci, skauti, důchodci, lékaři a třeba i děti z dětských domovů.

Rekord Češi pokořili v roce 2023

V minulém roce výzva Ukliďme Česko oslavila desáté výročí a zapojilo se do ní rekordních 225 tisíc dobrovolníků. Pořadatelé zorganizovali celkem 5117 úklidů.

Autor: Michaela Dočkalová