Češi z Izraele jsou doma. Přivezla je vládní delegace v čele s Lipavským

Jako první ministr, který se setkal s představiteli Izraele po drtivých útocích hnutí Hamás na Židovský stát, vyjádřil český ministr zahraničí Jan Lipavský plnou podporu Tel Avivu. Zároveň ve svém letadle, přivezl i Izraele domů tři desítky Čechů.

F8GhXk4WUAAU7g2

Evakuace českých obyvatel z Izraele.
Zdroj: X

  • Evakuace českých obyvatel z Izraele.
  • Zdroj: X

Celkem 34 Čechů, kteří zůstali v Izraeli poté, co militantní palestinské hnutí Hamás spustilo válku pro Židovskému státu, už je zpět v republice. Dnes kolem půl druhé v noci totiž na letiště v pražských Kbelích dosedl vládní speciál, které zachráněné Čechy dopravil zpět do vlasti. Spolu s nimi na palubě letadla i delegace ministerstva vnitra, vedená šéfem tuzemské diplomacie Janem Lipavským, který v Tel Avivu jednal, jako první ministr, který zemi od začátku války navštívil, se svým izraelským protějškem Elim Cohenem i tamním prezidentem Isaakem Herzogem. Po jednání Lipavský připomněl, že Česká republika plně podporuje Izrael v boji vůči radikálnímu terorismu.

V Izraeli se v současné době nacházejí ještě další Češi. S nimi je v kontaktu české velvyslanectví v Tel Avivu a zjišťuje, zda mají zájem dostat se zpět do republiky. Případné další evakuační lety už Česká republika bude řešit v koordinaci s dalšími státy Evropské unie.

Válka v Izraeli začala o uplynulém víkendu, kdy zemi napadly jednotky hnutí Hamás, které se soustředily v Pásmu Gazy. Dosud zemřelo 1200 Izraelců a tři tisícovky dalších utrpělo zranění. Židovský stát už podniká odvetné akce, kdy bombarduje Pásmo Gazy. Při útocích Židovského státu zemřelo zhruba 900 palestinských ozbrojenců.

Autor: Jan Skala

Související

Trans-Alaska_Pipeline_System_Luca_Galuzzi_2005
Domácí

Česko je podle vlády na ruském plynu nezávislé. Jeho dovoz však neklesá

32806920964_2e2190e451_b
Zahraniční

K totální válce nedojde, myslí si Biden. Izrael ale plánuje odvetu vůči Íránu

children_girls_smile_transcarpathia_gypsies_babes-568880
Domácí

Česká republika míří na bruselský kobereček. Kvůli diskriminaci Romů

GY9BYyxbAAAhePx
Zahraniční

Izrael zabil nejméně šest lidí v centru Bejrútu. Útočí i na syrský Damašek