úterý 9. července 2024

Češi vyvinuli speciální papír k balení elektroniky i výbušnin

Speciální balící papír na elektroniku i výbušniny vyvinuli výzkumníci z Centra organické chemie.

balení

Ilustrační foto.
Zdroj: NARA & DVIDS Public Domain Archive (CC)

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: NARA & DVIDS Public Domain Archive (CC)

Papír, jenž dobře odvádí elektřinu a zabraňuje nežádoucímu působení statické elektřiny, vyvinuli čeští výzkumníci za použití modifikované celulózy. „Nový přístup k výrobě papíru s antistatickými vlastnostmi je postaven na přímé modifikaci papírenské celulózy. Díky patentovanému postupu je do ní vkládán vodivý polymer. Výsledná celulóza má pak požadovaný povrchový odpor a je rozmíchána standardním postupem v papírenské hmotě. Případný elektrický náboj je tak ve finálním papíru i při relativně nízké koncentraci polymerů dobře přenositelný,“ vysvětlil Lubomír Kubáč ze společnosti Centrum organické chemie s.r.o.

Kromě Centra organické chemie na projektu spolupracovali výzkumníci z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a firmy Synpo. Nový materiál lze využít při balení elektroniky citlivé na elektrický výboj, ale také pro balení výbušných předmětů, kde by statická elektřina mohla způsobit explozi.

Doposud bylo nutné citlivou elektroniku, výbušniny a další produkty, které poškozuje výboj statické elektřiny, balit do papírových obalů, které musely být kontaminovány příměsí na bázi uhlíkových vláken, grafitu a podobně. Při postupu českých výzkumníku speciální papír získává schopnost takzvané disipace náboje. To znamená, že případný elektrický náboj je zcela odveden z místa, ve kterém by mohlo dojít k nežádoucím jevům.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: TAČR

Související

petriot-patriot-mim-104-patriot-zrk-amerikanskii-protivorake
Zahraniční

Rusové zničili Ukrajincům Patrioty. Ti pak vyhodili do vzduchu sklad výbušnin

Šestice sester Overallových v mládí i ve stáří
Ostatní

Šesti americkým sestrám je dohromady 571 let

slunečnice
Světové dny

Den druhé poloviny roku

Devaterčata se svými rodiči
Ostatní Zajímavosti

První devaterčata na světě oslavila třetí narozeniny