Češi věří ve vodík, ale obávají bezpečnosti při výrobě

Podle průzkumu STEM/MARK většina Čechů podporuje investice do této vodíkové technologie, i když mnozí mají obavy o bezpečnost.

vodíkové technologie

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Vodík by mohl být klíčovým zdrojem energie budoucnosti, ale jeho využití je stále v počátcích. Podle průzkumu STEM/MARK většina Čechů věří, že by se do vodíku mělo investovat, a preferuje jeho výrobu v Česku před dovozem. Lidé však mají značné obavy ohledně bezpečnosti této technologie.

Dvě třetiny respondentů považují investice do vodíku za důležité, přičemž 48 procent by je podpořilo až po vyřešení technologických nedostatků, jako je vysoká ztrátovost při výrobě. Větší zájem o vodík mají muži a vysokoškoláci, zatímco ženy a méně vzdělaní jedinci vykazují vyšší míru nejistoty.

Češi vidí největší potenciál vodíku v dekarbonizaci dopravy, kde by mohl pohánět auta, vlaky nebo letadla. Přibližně čtvrtina dotázaných by ho ráda viděla také v energetice nebo průmyslu, například při výrobě oceli.

Bezpečnostní rizika, jako jsou možné výbuchy nebo požáry, představují největší obavy spojené s vodíkem. Tyto obavy jsou nejvíce přítomné u seniorů a lidí s nižšími příjmy, zatímco obecná nedůvěra vychází z nedostatku informací.

Polovina Čechů by raději viděla výrobu vodíku v Česku, což by mohlo přinést energetickou nezávislost a podpořit místní průmysl. Lidé si ale uvědomují, že vysoké náklady na výrobu a infrastrukturu zůstávají problémem.

Autor: Šimon Mitro

Související

stavba
Ekonomika

Firmy čelí překážkám při náboru zahraničních pracovníků

volný čas
Domácí

Politické preference a životní styl: Jak se voliči liší v každodenním životě?

fotovoltaika dům
Domácí Bydlení

Češi šetří energií, dotace ale využívá jen pětina z nich

auto
Domácí

České řidiče nejvíc štve nebezpečná jízda a nepoužívání blinkrů