úterý 17. září 2024

Češi v dramatickém duelu udolali Ukrajince, dvakrát skóroval Šulc

Fotbalisté českého národního týmu zvítězili v Lize národů 3:2 nad výběrem Ukrajiny.

Pavel Šulc slaví první gól za reprezentaci.

Pavel Šulc slaví první gól za reprezentaci.
Zdroj: FAČR

  • Pavel Šulc slaví první gól za reprezentaci.
  • Zdroj: FAČR

Trenér Ivan Hašek udělal v základní sestavě českého národního týmu hned šest změn oproti sobotnímu utkání v Gruzii, v němž Češi propadli. Do základu se tak dostala dvojice hráčů z Plzně Lukáš Červ a Pavel Šulc a na hrotu vystřídal Patrika Schicka kanonýr ve službách Slavie Tomáš Chorý.

Obměněná sestava působila živějším dojmem a ve 21. minutě domácí ze své aktivity vytěžili dokonce vedoucí branku. Václav Černý, další z nováčků v základní sestavě, ve vápně vybojoval míč a Pavel Šulc ho z blízka nasměroval do sítě. Připsal si tak premiérovou branku v reprezentaci.

Ukrajinci ale dokázali srovnat, když Vanat o čtvrthodinu později překonal Kováře v české bráně. Ještě před poločasem se ovšem skóre měnilo znovu, a znovu u toho byl Šulc. Tentokrát se výborně zorientoval ve vápně a po sklepnutí balonu na prsa propálil hned několik hráčů a nedal gólmanovi soupeře šanci.

Po přestávce aktivita na obou stranách poněkud opadla, nicméně Češi si svůj jednogólový náskok dokázali kontrolovat. A to i přes to, že Ukrajinci předvedli několik nebezpečných úniků po stranách.

Rozhodující okamžik přišel v 80. minutě, když VAR odhalil hru rukou ve vápně Ukrajiny a z následné penalty kapitán české reprezentace Tomáš Souček zvýšil na 3:1. Zápletku utkání sice záhy vrátil Sudakov, který hlavičkou snížil na 3:2 a to mohl ještě před koncem záložník Šachtaru Doněck dokonce srovnat, ale Kovář ho dokázal vychytat.

Ivan Hašek tak ve svém devátém utkání v roli trenéra národního týmu konečně slaví výhru. Češi se díky ní ve skupině B1 bodově vyrovnali druhé Albánii. Tabulce vede zatím stoprocentní Gruzie a Ukrajinci zůstávají bez bodu. V říjnu se Češi utkají doma právě s Albánci a následně v polské Vratislavi sehrají odvetu s Ukrajinou.

Autor: Ota Černý

Související

profimedia-0909115739.jpg
Fotbal Chance liga

Viktorii vystřelil výhru Šulc, Slavia v klidu vyhrála v Mladé Boleslavi

ced204df4f22a7cca79a4434fd42-1456491
Zahraniční

Blázinec nebo výměna rolí? Turecko podporuje Ukrajinu, Západ couvá

GXLm0uTXsAEIsFx
Domácí

Vystrčil dorazil do Kyjeva. Krym nesmí být obdobou Mnichova, tvrdí

Předzápasový trénink české reprezentace
Fotbal Liga národů

Napraví česká reprezentace debakl s Gruzií?