pondělí 16. září 2024

Češi to přehánějí se solením

Jak je všeobecně známo, nadměrná konzumace soli škodí zdraví – nejvíce je spojena se zvýšeným krevním tlakem. Ten je u nás velmi častou zdravotní komplikací. Odborníci varují, že nadmíra soli nám zadělává na problémy už od dětství.

Sůl-ilustrační foto

Sůl-ilustrační foto
Zdroj: Pixabay

  • Sůl-ilustrační foto
  • Zdroj: Pixabay

Pediatři řeší u dětí nárůst obezity, která nese pro jejich budoucí život velké riziko zdravotních komplikací. Ačkoli si většina z nás nadváhu spojuje především s nadměrným příjmem cukru, úzce s ní souvisí i příliš mnoho soli v naší stravě.

Konzumace přesolených jídel a pochutin vede k pocitu žízně. Ten pak hlavně děti velmi často řeší pitím slazených nápojů. Navíc ratolesti, které si od malička zvykají na slanou chuť, následně vyžadují příliš slanou stravu i v dospělosti. Tím se roztáčí spirála solení z generace na generaci.

„Světová zdravotnická organizace doporučuje přijímat denně maximálně 5 gramů soli, což odpovídá jedné čajové lžičce. Vzhledem k všudypřítomné soli v potravinách, i v těch sladkých, přijímáme většinu soli z hotových potravin nebo polotovarů, ani o tom nevíme. Sníme jí průměrně až 15 gramů denně,“ varuje vedoucí Centra podpory veřejného zdraví Marie Nejedlá.

Jak uvádí tisková zpráva Státního zdravotního ústavu - denní příjem soli u kojenců, byl podle odborné studie 0.5 g/den a odpovídal doporučení odborníků. Příjem soli ve všech dalších věkových skupinách ale významně překračoval doporučení a u některých skupin dětí přesáhl v průměru 8 g/den.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Státní zdravotní ústav

Související

posilovna
Světové dny Zdraví

Den posiloven

26225688470_1bf0f5bd44_w
Zdraví

Užívání léků na cholesterol může snížit riziko mrtvice a infarktu, tvrdí studie

nemocnice
Domácí

Lékaři hrozí hromadnými výpověďmi kvůli přesčasům

ptačí chřipka
Zahraniční Ptačí chřipka

USA hlásí první případ ptačí chřipky u člověka bez kontaktu se zvířaty