Češi to přehánějí se solením

Jak je všeobecně známo, nadměrná konzumace soli škodí zdraví – nejvíce je spojena se zvýšeným krevním tlakem. Ten je u nás velmi častou zdravotní komplikací. Odborníci varují, že nadmíra soli nám zadělává na problémy už od dětství.

Sůl-ilustrační foto

Sůl-ilustrační foto
Zdroj: Pixabay

  • Sůl-ilustrační foto
  • Zdroj: Pixabay

Pediatři řeší u dětí nárůst obezity, která nese pro jejich budoucí život velké riziko zdravotních komplikací. Ačkoli si většina z nás nadváhu spojuje především s nadměrným příjmem cukru, úzce s ní souvisí i příliš mnoho soli v naší stravě.

Konzumace přesolených jídel a pochutin vede k pocitu žízně. Ten pak hlavně děti velmi často řeší pitím slazených nápojů. Navíc ratolesti, které si od malička zvykají na slanou chuť, následně vyžadují příliš slanou stravu i v dospělosti. Tím se roztáčí spirála solení z generace na generaci.

„Světová zdravotnická organizace doporučuje přijímat denně maximálně 5 gramů soli, což odpovídá jedné čajové lžičce. Vzhledem k všudypřítomné soli v potravinách, i v těch sladkých, přijímáme většinu soli z hotových potravin nebo polotovarů, ani o tom nevíme. Sníme jí průměrně až 15 gramů denně,“ varuje vedoucí Centra podpory veřejného zdraví Marie Nejedlá.

Jak uvádí tisková zpráva Státního zdravotního ústavu - denní příjem soli u kojenců, byl podle odborné studie 0.5 g/den a odpovídal doporučení odborníků. Příjem soli ve všech dalších věkových skupinách ale významně překračoval doporučení a u některých skupin dětí přesáhl v průměru 8 g/den.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Státní zdravotní ústav

Související

pitná voda Afrika
Zahraniční Zdraví

Čistá voda stále chybí miliardám lidí

slunce
Zahraniční Zdraví

Vlna veder urychluje stárnutí, varuje nová studie

AI
Ostatní

Češi si zamilovali umělou inteligenci. Čtvrtina ji používá denně

broskve
Světové dny Jídlo

Den jezení broskví