neděle 8. září 2024

Češi o kryptoměny nemají zájem. Investují do nich opatrně

Češi investicím do kryptoměn nepropadli. Ti, kteří investovali v polovině případů vydělali, pětina je na své původní investici a čtvrtina je ve ztrátě.

kryptoměny

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / RDNE Stock project

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / RDNE Stock project

Investice do kryptoměn zůstávají na nízké úrovni. Češi je vnímají jako rizikové, uvádí průzkum agentury STEM/MARK. Podle šetření si nějakou kryptoměnu pořídila necelá desetina populace, přičemž obvyklá investice nepřesáhla 50 tisíc korun.

Muži mají hlubší znalosti o kryptoměnách a častěji do nich investují než ženy. Zájem o kryptoměny souvisí také se vzděláním a věkem, přičemž vzdělanější a lidé do 44 let investují častěji nebo o tom alespoň uvažují. Většina lidí zná kryptoměnu Bitcoin, ostatní kryptoměny zná minimum dotázaných. Nejlépe si po Bitcoinu vede Ethereum, o kterém slyšela třetina dotázaných.

Důvěra v kryptoměny neroste. Většina lidí je považuje za rizikovou investici, která není vhodná ani jako ochrana proti inflaci. Přestože očekávají, že kryptoměny zůstanou součástí budoucnosti, důvěra v jejich stabilitu a výhodnost se za poslední dva roky nezvýšila.

Lidé do 29 let jsou vůči kryptoměnám optimističtější a vidí v nich perspektivní budoucnost častěji než starší generace. Investice jsou obvykle malé a krátkodobé, většina investorů vložila do kryptoměn peníze, jejichž ztrátu by zvládla. Češi nakupují kryptoměny hlavně na burzách a směnárnách (55 %), menší podíl využívá kryptoměnové peněženky (21 %) a klasické burzy (7 %).

Polovina investorů je v zisku, pětina je na úrovni své investice a čtvrtina je ve ztrátě. Ačkoli většina lidí zná kryptoměny, o existenci AI kryptoměn ví jen necelá desetina populace, a to většinou bez konkrétních zkušeností.

Autor: Šimon Mitro

Související

líčení
Domácí Ženy

Celkem 77 procent Češek se snaží být vždy upravené

těžba
Domácí

Těžký průmysl je klíčový pro Moravskoslezský kraj, říká většina jeho obyvatel

kryptoměny
Krimi

Žena přišla o 750 tisíc korun. Uvěřila podvodné investici

TikTok
Zahraniční Sociální sítě

TikTok používají dvacátníci jako hlavní zdroj zpráv a dění v politice