sobota 5. října 2024

Češi spotřebovávají stále více dat. 5G sítě vrostly o 170 procent

Loni vzrostl objem přenesených dat v Česku jak v pevných, tak v mobilních sítích. U 5G sítí vrostl meziročně o 170 procent.

mobil

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / cottonbro studio

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / cottonbro studio

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) vydal zprávu o vývoji elektronických komunikací za rok 2023. I když nárůst objemu přenesených dat zpomalil oproti předchozím letům, stále pokračuje. Největší růst byl zaznamenán v sítích 5G, kde se objem dat zvýšil o neuvěřitelných 170 procent. Přesto tvoří data z 5G sítí jen 7,8 procent celkového objemu.

V pevném připojení k internetu uživatelé v roce 2023 v průměru spotřebovali více než 332 GB dat měsíčně na jednu přípojku. Celkový počet přípojek vzrostl na 4,1 milionu, přičemž téměř 44 procent z nich nabízelo rychlost nad 100 Mbit/s. Nejrozšířenější formou pevného internetu je nadále bezdrátové připojení ve volných pásmech (Wi-Fi), které používá 27 procent uživatelů.

Mobilní internet zaznamenal meziroční nárůst přenosu dat o 41 procent, kdy uživatelé přenesli přes 1,3 exabytů dat. Průměrná spotřeba dat na SIM kartu dosáhla 9,67 GB za měsíc. Počet SIM karet s mobilním internetem se navýšil na 11,5 milionu a celkový počet aktivních SIM karet v Česku pak přesáhl 15,5 milionu.

Autor: Šimon Mitro

Související

Ilustrační foto
Zahraniční

Spojené státy chtějí zakázat použití čínských a ruských technologií v autech

čtení
Světové dny Knihy

Den e-knih

data
Domácí AI

Největší technologický hub ve střední a východní Evropě bude stát ve Zbraslavi

AI
Zahraniční AI

Kalifornie schvaluje průlomový zákon o umělé inteligenci