neděle 7. července 2024

Češi smetli nevyzpytatelné Rakušany a mají jistotu čtvrtfinále

Další výhru si na domácím mistrovství světa připsali čeští hokejisté. Výběr Rakouska porazili 4:0.

Čeští hokejisté zdolali Rakousko.

Čeští hokejisté zdolali Rakousko.
Zdroj: Profimedia

  • Čeští hokejisté zdolali Rakousko.
  • Zdroj: Profimedia

Po jednodenním odpočinku nastoupili čeští hokejisté k dalšímu utkání na mistrovství světa. Svěřenci Radima Rulíka se postavili překvapení turnaje v podobě výběru Rakouska,

V úvodní desetiminutovce se mohl hned dvakrát prosadit Dominik Kubalík, jenž se v minulém zápase konečně střelecky probudil, ale na Davida Madlenera nevyzrál. Skóre tak otevřel až útočník Litvínova Ondřej Kaše, poté co proměnil samostatný nájezd za faul, který si sám vynutil.

Druhá třetina nebyla z pohledu domácích ideálně sehraná a několikrát zahrozili i Rakušané. Petr Mrázek v bráně byl ovšem připraven. Klid na české hokejky pak přinesly dva rychlé góly v závěru třetiny. V přesilové hře se v rozmezí minuty a pěti vteřin trefil Kubalík a Flek.

Do posledního dějství nastoupili Češi opatrně i s ohledem na to, že Rakušané už na tomto šampionátu ukázali neuvěřitelné obraty právě ve třetích třetinách. Přesto se David Tomášek po precizní Palátově přihrávce dostal ke střele a zvyšoval už na 4:0.

Následně naši zkušeně kontrolovali hru a žádný senzační comeback svému soupeři nedovolili.

„V první třetině jsme mohli dát více branek, ale proměněné trestné střílení bylo důležité. Druhá třetině byla trochu rozházená. A poslední třetina byla podle mě nejlepší,“ hodnotil po zápase stroze trenér Radim Rulík a pochválil své svěřence za využitou přesilovou hru.

Díky tříbodové výhře a odpoledním triumfu Dánska nad Velkou Británii mají Češi už teď jistotu účasti ve čtvrtfinále. Ve zbývajících skupinových zápasech si ale budou chtít zajistit co nejlepší umístění a tím i papírově slabšího soupeře pro rozhodující čtvrtfinálový duel.

Další utkání sehrají naši hokejisté už v sobotu proti Velké Británii. Jestli do něj už zasáhne posila ze zámoří Martin Nečas se teprve uvidí.

Česko - Rakousko 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 20. Kaše (TS), 36. Kubalík (Tomášek, Špaček), 37. Flek (Stránský), 42. Tomášek (Palát, Kubalík)

Autor: Ota Černý

Související

profimedia-0885617236.jpg
Fotbal Euro 2024 play-off

Rakousko-turecká válka a holandská ofenzíva proti urputnosti z Karpat

Dominik Kubalík na letošním šampionátu
Hokej NHL

Kubalík a dalších šest českých hráčů se stanou nechráněnými volnými hráči

profimedia-0884276033.jpg
Fotbal EURO 2024

Češi do toho! Buď a nebo. Národní tým dnes musí porazit Turky, jinak jede domů

Fotbalisté Rakouska slaví výhru.
Fotbal EURO 2024

Překvapivými vítězi skupiny D jsou Rakušané