čtvrtek 19. září 2024

Češi si myslí, že téměř polovina lidí v ČR kouří a třetina trpí depresemi

Průzkum agentury STEM/MARK porovnával smýšlení Čechů s reálnými daty Českého statického úřadu.

ČR

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Češi nemají odhad. V průzkumu agentury STEM/MARK měli tipnout procentuální zastoupení různých skupin lidí od kuřáků, po obézní až po národní menšiny. Ve valné většině případů byl průměrný odhad Čechů daleko od reality.

Nejvíce se dotazovaní Češi sekli v otázce depresí a obezity. Podle respondentů trpí depresemi téměř třetina obyvatel (31 %), ale realita podle dat Českého statického úřadu (ČTÚ) je taková, že depresemi trpí 3 % české populace. V této otázce by šlo polemizovat, zda zastoupení deprese není v populaci vyšší, protože část lidí odmítá vyhledat odbornou pomoc. V otázce obezity je to však jasné.

Podle ČTÚ je v Česku obézní necelá pětina obyvatel starších 18 let, ovšem v průzkumu Češi odhadovali, že obézní je rovných 40 % populace. Češi dále odhadli, že každý desátý občan ČR je zástupcem vietnamské menšiny, ale realita je taková, že je to pouze jeden ze sta.

Jedinou otázkou, kterou Češi odhadli zcela správně, je: „Kolik lidí má v ČR potíže se sluchem?“ – kterou správně tipovali na 17 %. Další otázky, které Češi odhadli relativně správně, jsou: „Kolik procent obyvatel ovládá základy francouzštiny?“ – odhad Čechů 6 %, realita 8 %, a také: „Kolik je v Česku Pražáků?“ – odhad Čechů 15 %, realita 13 %.

Přehledný graf s výsledky najdete v galerii výše.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: STEM/MARK

Související

volný čas
Domácí

Politické preference a životní styl: Jak se voliči liší v každodenním životě?

posilovna
Světové dny Zdraví

Den posiloven

26225688470_1bf0f5bd44_w
Zdraví

Užívání léků na cholesterol může snížit riziko mrtvice a infarktu, tvrdí studie

ptačí chřipka
Zahraniční Ptačí chřipka

USA hlásí první případ ptačí chřipky u člověka bez kontaktu se zvířaty