pátek 20. září 2024

Češi si dopřejí Vánoce se vším všudy. Inflaci navzdory

Dramatický nárůst cen a vysoká inflace letos Vánoce ve většině českých rodin o žádné sváteční tradice neochudí. Za dárky, jídlo a ozdoby chtějí Češi letos v průměru utratit přes 13 tisíc Kč, což je zhruba o 1000 Kč více než loni.

Vánoce

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Na dárky si přitom půjčovat neplánují. Zatímco v loňském roce si na vánoční nákupy půjčil každý desátý Čech, letos půjčku zvažují jen 3 % dotazovaných. Vyplývá to z průzkumu České bankovní asociace a výzkumné agentury Ipsos.

Podle listopadového průzkumu České bankovní asociace plánují Češi letos utratit za dárky přes 7 500 Kč, dalších 3 500 Kč za jídlo a pití a přes 2 700 Kč za vánoční výzdobu. Celkem tak chtějí vydat za Vánoce v průměru 13 500 Kč. To je zhruba o 1 000 Kč více, než tomu bylo loni.

Většina lidí nepovažuje půjčku na vánoční dárky za bezpečnou. Mladší lidé se takových úvěrů bojí méně a za dobrý nápad to považuje 6 % Čechů od 18 do 34 let. Vysokoškolsky vzdělaní jsou obezřetnější, 98 % z nich považuje vánoční půjčku za rizikovou, tedy častěji než lidé se základním vzděláním – i v této skupině je to ale vysoké číslo, a to 89 %.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Česká bankovní asociace

Související

volný čas
Domácí

Politické preference a životní styl: Jak se voliči liší v každodenním životě?

fotovoltaika dům
Domácí Bydlení

Češi šetří energií, dotace ale využívá jen pětina z nich

53470047571_a395877fcf_b
Ekonomika

Reformy začínají zabírat. Inflace v Argentině by mohla být 123 procent

koruna česká
Ekonomika

Ceny v srpnu zůstaly stabilní. Inflace činila 2,2 procenta