Češi šetří na jídle. Nejvíce omezili mléko a mléčné výrobky

Spotřeba potravin na obyvatele klesá. Češi více šetří a méně plýtvají.

nákup

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Tima Miroshnichenko

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Tima Miroshnichenko

Celková spotřeba potravin na jednoho obyvatele klesla v roce 2022 o 32 kilogramů ve srovnání s předchozím rokem, čímž se snížila na úroveň před pandemií. Loňská spotřeba potravin na jednoho Čecha činila 793 kilogramů. Úspory v domácnostech v reakci na ekonomické problémy vedly ke změnám ve stravovacích návycích. „Změny ve spotřebě jednotlivých druhů potravin vypovídají o snaze domácností šetřit úpravou jídelníčku. Jako pozitivní na celé situaci můžeme hodnotit častější nakupování s rozmyslem, tedy omezení zbytečného plýtvání s potravinami,“ říká Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

V porovnání s rokem 2021 se spotřebovalo méně mléka a mléčných výrobků, masa, vajec, tuků, brambor, ovoce i zeleniny. Velmi se snížila spotřeba mléčných výrobků. K největšímu propadu o 1,5 kila na obyvatele došlo u ostatních mléčných výrobků (jogurty, podmáslí apod.). Sýrů se zkonzumovalo méně o 0,6 kilogramů. Po deseti letech se zastavil růst spotřeby masa. Meziročně klesla spotřeba o 3,1 kila na necelých 83 kilogramů. Naopak vzrostla konzumace pečiva, rýže, luštěnin a také piva, kterého se vypilo v průměru 142,9 litru na obyvatele, oproti předchozímu roku to je o 7,4 liru více.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: ČSÚ

Související

makadamové ořechy
Světové dny Zdraví

Den makadamových ořechů

kokos
Světové dny Jídlo

Den kokosu

bylinky
Světové dny Jídlo

Den bylinek namísto soli

AI
Ostatní

Češi si zamilovali umělou inteligenci. Čtvrtina ji používá denně