Celková spotřeba potravin na jednoho obyvatele klesla v roce 2022 o 32 kilogramů ve srovnání s předchozím rokem, čímž se snížila na úroveň před pandemií. Loňská spotřeba potravin na jednoho Čecha činila 793 kilogramů. Úspory v domácnostech v reakci na ekonomické problémy vedly ke změnám ve stravovacích návycích. „Změny ve spotřebě jednotlivých druhů potravin vypovídají o snaze domácností šetřit úpravou jídelníčku. Jako pozitivní na celé situaci můžeme hodnotit častější nakupování s rozmyslem, tedy omezení zbytečného plýtvání s potravinami,“ říká Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.
V porovnání s rokem 2021 se spotřebovalo méně mléka a mléčných výrobků, masa, vajec, tuků, brambor, ovoce i zeleniny. Velmi se snížila spotřeba mléčných výrobků. K největšímu propadu o 1,5 kila na obyvatele došlo u ostatních mléčných výrobků (jogurty, podmáslí apod.). Sýrů se zkonzumovalo méně o 0,6 kilogramů. Po deseti letech se zastavil růst spotřeby masa. Meziročně klesla spotřeba o 3,1 kila na necelých 83 kilogramů. Naopak vzrostla konzumace pečiva, rýže, luštěnin a také piva, kterého se vypilo v průměru 142,9 litru na obyvatele, oproti předchozímu roku to je o 7,4 liru více.