středa 18. září 2024

Češi šetří energií, dotace ale využívá jen pětina z nich

Podle nového průzkumu STEM, ve spolupráci s iniciativou Zateplujeme Česko!, má pětina Čechů ve vlastnickém bydlení zkušenost s dotacemi na energetická úsporná opatření. Dotace častěji využívají obyvatelé rodinných domů.

fotovoltaika dům

Ilustrační foto.
Zdroj: Picryl

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Picryl

Podle nového průzkumu STEM a iniciativy Zateplujeme Česko! pětina českých domácností ve vlastnickém bydlení využila dotace na energetické úspory. Více než čtvrtina z nich jsou obyvatelé rodinných domů, kde se častěji investuje do tepelných čerpadel a solárních panelů. Znalost programu "Nová zelená úsporám" je vysoká, avšak ochota brát si na tyto projekty úvěr zůstává nízká.

Většina Čechů má vyměněná okna, ale zateplení stěn mají častěji obyvatelé bytových domů (75 %) než rodinných (50 %). V panelových domech, které byly v Česku intenzivně zateplovány, je tato úprava běžná. Naproti tomu majitelé rodinných domů více investují do moderních technologií, jako jsou fotovoltaika a tepelná čerpadla.

Zatímco v zimě pouze sedm procent domácností uvádí problémy s nedostatečným vytápěním, v létě má třetina Čechů potíže s přehřátými byty. S rostoucími teplotami se zateplení domů stává stále důležitějším nejen kvůli úsporám energie, ale i kvůli ochraně před letním horkem.

Energetická krize zasáhla 60 procent domácností, z nichž dvě třetiny začaly šetřit na vytápění. Češi často snížili teplotu v domácnostech, topili pouze v určitých místnostech a hlídali, aby netopili zbytečně.

Autor: Šimon Mitro

Související

volný čas
Domácí

Politické preference a životní styl: Jak se voliči liší v každodenním životě?

solární energie
Domácí Zelená energie

Plzeň vsadí na městské fotovoltaické elektrárny

hypotéka
Ekonomika Bydlení

Srpen přinesl rekordní objem hypoték. Sazba klesla pod pět procent

auto
Domácí

České řidiče nejvíc štve nebezpečná jízda a nepoužívání blinkrů