čtvrtek 19. září 2024

Češi se vrací k podzimním dovoleným doma

Více než polovina Čechů (53 %) plánuje strávit letošní podzimní dovolenou v Česku, což je mírný nárůst oproti loňsku. Oblíbenými destinacemi zůstávají Jihočeský a Jihomoravský kraj.

Vyhlídka u Tetína

Ilustrační foto. Vyhlídka u Tetína.
Zdroj: Šimon Mitro

  • Ilustrační foto. Vyhlídka u Tetína.
  • Zdroj: Šimon Mitro

Více než polovina Čechů plánuje strávit podzimní dovolenou v tuzemsku, ukazuje nový průzkum Institutu turismu. Největší zájem je o Jihočeský a Jihomoravský kraj. Češi si pro své volno vyhrazují průměrně týden, což je o den méně než loni, a nejčastěji cestují s partnerem nebo rodinou.

Podzimní dovolené v Česku jsou oblíbené především mezi mladšími lidmi do 39 let, muži a vysokoškoláky. Finanční omezení už nehraje tak významnou roli jako dříve, počet lidí, kteří kvůli nedostatku peněz dovolenou vynechají, klesl na 32 procent. Podle odborníků Češi stále více oceňují kvalitu tuzemských turistických cílů a udržitelnost.

Na podzim Češi preferují aktivní dovolenou, až 78 procent respondentů plánuje pěší turistiku, většina volí lehčí procházky s rodinou či přáteli. Oblíbené jsou i cyklistika a vodní sporty. Třetina lidí ve věku 50 až 59 let chce spojit pohyb s relaxací, zatímco necelá pětina míří za kulturou.

Češi za podzimní dovolenou utratí v průměru 7 782 korun, nejvíce za ubytování a jídlo. Cestují hlavně autem nebo na motorce. Ekologičtější doprava jako vlak nebo autobus zůstává méně populární.

Při výběru ubytování Češi nejčastěji sázejí na doporučení známých nebo místa, která už znají. Nejvíce preferují penziony a hotely vyšší kategorie. Klíčovou roli hrají cena, osobní zkušenosti a kvalita služeb. Přibývá také zájem o ekologicky certifikované ubytování, zejména mezi mladší generací.

Až 61 procent Čechů dává přednost placení kartou, a to zejména v oblasti ubytování, restaurací či při nákupu pohonných hmot. Přesto se stále setkávají s omezeními, například při platbě za suvenýry, kde je často vyžadována hotovost.

Autor: Šimon Mitro

Související

Nemocnice Písek
Domácí AI

Písecká nemocnice využívá umělou inteligenci k boji s infekcemi

hovor kreditka
Krimi

Falešní bankéři z Hodonína přišli k milionům

5828681672_644015d748_b
Cestování

Spojené království zavádí placené povolení, bez něj do země turisté nesmí

Nové stoupací pruhy
Domácí

Nebezpečný úsek mezi Libínským sedlem a Prachaticemi dostal nové pruhy