čtvrtek 19. září 2024

Češi se bojí klimatických změn, zároveň však nechtějí omezit své pohodlí

Průzkum ukázal, že Češi mají strach z klimatických změn. Nechtějí však ztratit pohodlí a změnit stravovací návyky, aby životní prostředí více podpořili.

profimedia-0318076469

Ilustrační foto.
Zdroj: Profimedia

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Profimedia

Češi mají obavy z klimatických změn, ničení životního prostředí, přelidnění a nedostatku potravin, jak ukázal nedávný průzkum agentury Median pro Český rozhlas. Výzkum se konal v polovině září a dotazoval se na pocity Čechů ohledně stavu naší planety. Respondenti odpovídali na otázky týkající se jejich ochoty přijmout opatření jako například snížení spotřeby masa nebo přechod na hromadnou dopravu.

Strach ze změn klimatu má většina – oteplování se bojí tři čtvrtiny Čechů, konkrétně 76 procent. Zhruba stejný počet lidí si myslí, že nejpravděpodobnější ekologickou katastrofou je zničení životního prostředí. Většina respondentů má také strach z přelidnění, nedostatku potravin nebo velkého snížení životní úrovně,“ popsal výzkumník Štěpán Žádník z agentury Median. „Nejmenší obavy obecně vyjadřují starší lidé a lidé s nižším vzděláním. Pořád ale nejsou rozdíly tak výrazné, obava z budoucího vývoje planety je napříč společností hodně sdílená,“ doplnil.

Většina lidí je ochotná změnit své jednání ve prospěch udržitelnosti v rámci svých možností. „70 procent lidí odpovědělo, že dělají pro podporu trvalé udržitelnosti v rámci svých možností maximum. Co se týká konkrétních kroků, tak zatímco zhruba 80 procent lidí nemá problém třídit odpad, šetřit energie, podporovat výsadbu stromů nebo nakupovat u farmářů, dělat některé jiné změny už tolik ochotní nejsou,“ vysvětlil Žádník. „61 procent lidí by bylo ochotno upravit způsob, jakým cestují, méně jezdit autem a více začít používat MHD,“ doplnil. Omezit konzumaci masa a živočišných výrobků se Čechům nechce, přes 50 procent uvedlo, že není ochotno se v tomto ohledu omezit.

Lidé uvádějí strach ze ztráty pohodlí a životního standardu jako hlavní důvod, proč se nechovají šetrněji. Nespokojenost s podporou udržitelnosti ze strany státu je dalším faktorem ovlivňujícím jejich chování.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Median

Související

volný čas
Domácí

Politické preference a životní styl: Jak se voliči liší v každodenním životě?

ozonová vrstva
Světové dny Ekologie

Den ozonové vrstvy

fotovoltaika dům
Domácí Bydlení

Češi šetří energií, dotace ale využívá jen pětina z nich

auto
Domácí

České řidiče nejvíc štve nebezpečná jízda a nepoužívání blinkrů