neděle 30. června 2024

Češi po sympatickém výkonu proti Turecku na Euru končí

Mistrovství Evropy pro české fotbalisty končí po skupině. V závěrečném utkání podlehli výběru Turecka 1:2.

Tomáš Souček vstřelil jediný český gól utkání.

Tomáš Souček vstřelil jediný český gól utkání.
Zdroj: Profimedia

  • Tomáš Souček vstřelil jediný český gól utkání.
  • Zdroj: Profimedia

Čeští fotbalisté vstupovali do svého posledního utkání ve skupinové fázi mistrovství Evropy v těžké pozici. Na kontě měli jediný bod za remízu s Gruzií a pokud chtěli pomýšlet na postup do vyřazovacích bojů, potřebovali nebezpečné Turky bezpodmínečně porazit.

První poločas se ale vůbec nevyvíjel podle představ hlavního kouče Ivana Haška. Naši sice dvakrát zahrozili po skvělé práci slávistického záložníka Lukáše Provoda, ale v obou případech úspěšně zasáhl zkušený Günok v bráně Turecka. Rozhodující okamžik přinesla 20. minuta, v níž po neobratném počítání ve středu hřiště fauloval Antonín Barák a vysloužil si za to druhou žlutou kartu, která znamenala jeho předčasný odchod do kabin.

Ve druhém poločase turečtí fotbalisté pokračovali v aktivní hře a zdálo se být otázkou času, kdy oslabení Češi inkasují. To se stalo v 52. minutě, když si Jindřich Staněk při jednom ze svých fantastických zákroků vykloubil rameno a než rozhodčí přerušil hru, propálil ho z další šance Hakan Çalhanoglu. Staňka pak mezi tyčemi musel nahradit Matěj Kovář.

Další zápletku dostal zápas o čtvrthodinu později. Kapitán Tomáš Souček se nejlépe zorientoval v nepřehledné situaci před bránou Turecka a z hranice malého vápna vykřesal pro Čechy naději.

Vyrovnávací branka fotbalisty Česka nakopla a prezentovali se sympatickou hrou, ale v koncovce jim chyběla přesnost i trocha šestí. A tak v nastaveném čase Cenik Tosun mohl přidat rozhodující gól a definitivně tak zpečetit konec České reprezentace na fotbalovém mistrovství Evropy.

Vyhrocené utkání pak ještě zakončila strkanice, za níž rozhodčí ocenil Tomáše Chorého červenou kartou.

Češi tak na Euru nenaplnili očekávání a vypadli po skupinové fázi, když nestačili na favorizované Portugalce, remizovali s podceňovanou Gruzií a na závěr v deseti podlehli Turecku.

Česko - Turecko 1:2 (0:0)

Branky: 66. Souček (Chorý) – 52. Çalhanoğlu, 90+4. Tosun (Kökçü)

Držení míče: 32 % : 68 %.
Střely na branku: 6:4. Střely mimo: 3:6. Rohy: 3:7. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 16:9.

Žluté karty: 11. Barák (CZE), 20. Barák (CZE) - červená, 35. Schick (CZE), 85. Jaroš (CZE), 90+1. Krejčí ml. (CZE), 90+8. Souček (CZE) – 31. Özcan (TUR), 36. Yıldız (TUR), 50. Yüksek (TUR), 65. Günok (TUR), 66. Çalhanoğlu (TUR), 68. Çakır (TUR), 80. Müldür (TUR), 85. Akaydin (TUR), 90+5. Kökçü (TUR), 90+5. Ayhan (TUR), 90+8. Güler (TUR)

Červené karty: 90+8. Chorý (CZE)

Autor: Ota Černý

Související

Jindřich Staněk utrpěl zranění ramene.
Fotbal

Gólman Staněk si několik měsíců nezachytá

profimedia-0884276033.jpg
Fotbal EURO 2024

Češi do toho! Buď a nebo. Národní tým dnes musí porazit Turky, jinak jede domů

Češi remizovali s Guzií a postupová rovnice se zamotává.
Fotbal EURO 2024

Další ztráta pro Čechy, s Gruzií uhráli jen remízu

Trenér České fotbalové reprezentace Ivan Hašek.
Fotbal EURO 2024

Češi otevřou druhý víkend mistrovství Evropy důležitým utkáním