pátek 17. května 2024

Češi pijí od pandemie méně čepovaného piva

Vlna zdražování způsobila, že se pivaři uskromňují. Vypili meziročně méně piva.

pivo

Ilustrační foto.
Zdroj: Plzeňský Prazdroj

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Plzeňský Prazdroj

Češi za osm měsíců letošního roku vypili meziročně o čtyři procenta méně čepovaného piva. Ve srovnání s předcovidovým rokem 2019 jde o pokles dokonce o téměř 17 procent. Český svaz pivovarů a sladoven ze situace viní především zhoršující se ekonomickou situaci konzumentů a proměnlivé letní počasí. Ani celkové prodeje piva stále nedosáhly na předcovidové hodnoty. Ve srovnání s rokem 2019 jsou o pět procent nižší.

V rámci úsporného balíčku chce vláda zvýšit DPH na čepované pivo. K tomu již největší české pivovary oznámily podzimní zdražení. Konzumenti nejprve vlivem pandemie a nyní kvůli zdražování chodí „na jedno“ méně. Nepříznivá situace nejvíce dopadá na provozovatele menších vesnických hospod, z nichž desetina zvažuje ukončení provozu a dalších pět procent už je rozhodnuto, že po zvýšení DPH skončí.

Od nového roku nás navíc čeká zvýšení DPH na čepované a nealkoholické pivo, což může současnou situaci ještě zhoršit. Pokud budou hospodští skutečně omezovat a ukončovat svou činnost, vláda nakonec zapláče nad výdělkem a bude ráda, pokud na DPH vybere stejnou částku, jako doposud,“ uvedl Tomáš Slunečko, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven.

Autor: Šimon Mitro

Související

Velkopopovický pivovar
Domácí Pivo

Kozel slaví 150 let. Velkopopovický pivovar zve na oslavy

Budějovický Budvar
Ekonomika Pivo

Budvar uvařil nejvíce piva v historii. Tržby rostou

pivo Bělorusko
Zahraniční Pivo

Nejlevnější pivo čepují v Minsku, nejdražší naopak v Reykjavíku

Budweiser
Světové dny Pivo

Den piva