Češi pijí méně piva

V Česku klesá spotřeba piva. Roste naopak konzumace nealkoholických ochucených piv.

pivo kozel

Ilustrační foto.
Zdroj: Plzeňský Prazdroj

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Plzeňský Prazdroj

Konzumace zlatavého moku v Česku klesá. Loni Češi vypili o 2,7 procenta méně piva než roce 2022. Pokles podle Českého svazu pivovarů a sladoven odráží ekonomickou nejistotu a měnící se návyky spotřebitelů. Podíl prodeje v hospodách a restauracích dále klesá, stejně jako export piva do zahraničí.

Celkový výstav českého piva v roce 2023 se pouze těsně udržel nad 20 miliony hektolitrů. Češi tak vypili o 1,35 milionu hektolitrů piva méně než před pandemií. Spotřeba piva v restauracích a hospodách poklesla na historické minimum, což ovlivnilo i průměrnou konzumaci piva na obyvatele, která dosáhla 128 litrů. Export piva do zahraničí klesl o 4,3 procenta, přičemž největšími exportními trhy zůstávají Slovensko, Německo a Polsko.

Pokles spotřeby piva částečně vyvažuje rostoucí popularita nealko piv. Ochucená piva a nealko verze vzrostla loni o 9,3 procenta ve srovnání s předcházejících rokem. Nejčastěji se pivo stále kupuje ve skleněných lahvích, ale roste zájem o plechovky, které jsou populární zejména u nealkoholického piva a beer mixů.

Autor: Šimon Mitro

Související

Martina Navrátilová s Aleksandrem Barkovem
Hokej

Martina Navrátilová popíjela pivo ze Stanley Cupu

Velkopopovický pivovar
Domácí Pivo

Kozel slaví 150 let. Velkopopovický pivovar zve na oslavy

Budějovický Budvar
Ekonomika Pivo

Budvar uvařil nejvíce piva v historii. Tržby rostou

pivo Bělorusko
Zahraniční Pivo

Nejlevnější pivo čepují v Minsku, nejdražší naopak v Reykjavíku