čtvrtek 19. září 2024

Češi mají nejdražší bydlení v Evropě. Potřebují 13,3 roční mzdy

Pořízení bytu v Česku je nejtěžší v Evropě. Češi potřebují průměrně 13,3 ročních mezd.

hypotéka

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Pořízení nového bytu v Česku vyžaduje průměrně 13,3 hrubých ročních mezd, což je nejvíce v celé Evropě. Praha je v tomto ohledu druhou nejméně dostupnou metropolí po Amsterdamu. Data z Property Indexu společnosti Deloitte ukazují, že situace se v Česku nelepší.

Praha zůstává na druhém místě, přestože počet potřebných ročních mezd na byt mírně klesl z 14,3 na 13,5. V Amsterdamu je to letos 15,1 ročních mezd. Naopak, nejdostupnějšími zeměmi v poměru k místním platům jsou Dánsko, Norsko, Itálie a Rumunsko. Nejvíce dostupná města jsou Řím a Oslo, kde na byt stačí méně než osminásobek roční mzdy.

Průměrná cena nových bytů v Česku meziročně vzrostla o více než devět procent na 4112 eur, v přepočtu 104 tisíc korun, za metr čtvereční. Nejvyšší ceny za nové byty jsou v Izraeli a Rakousku, nejnižší v Bosně a Hercegovině. Hypotéky v Česku jsou páté nejvyšší v Evropě, nejvyšší sazby má Polsko a nejnižší Bulharsko.

V počtu dokončených nových bytů je ČR desátá z dvaceti sledovaných zemí, přičemž nejvíce se staví v Irsku a nejméně v Bosně a Hercegovině. Nájemné v Praze vzrostlo na 15,9 eura, v přepočtu 400 korun, za metr čtvereční. Nejdražší nájmy jsou v Londýně, kde měsíční pronájem metru čtverečního stojí 33,8 eura, v přepočtu 860 korun, následuje Dublin, Paříž a Barcelona. Na opačném konci jsou města v Řecku, Bulharsku, Itálii a Rumunsku.

Autor: Šimon Mitro

Související

fotovoltaika dům
Domácí Bydlení

Češi šetří energií, dotace ale využívá jen pětina z nich

hypotéka
Ekonomika Bydlení

Srpen přinesl rekordní objem hypoték. Sazba klesla pod pět procent

hypotéka
Ekonomika Bydlení

Průměrná sazba hypoték klesla na 5,42 procenta

novostavba
Ekonomika Bydlení

Nejrychleji rostou ceny bytů v Libereckém kraji a na Moravě