Češi jsou mistry světa! Po 14 letech

Národní tým porazil ve finále Švýcary. Zlatý gól dal David Pastrňák

profimedia-0876686717.jpg

Zlatý gól. David Pastrňák rozhodl finále.
Zdroj: profimedia

  • Zlatý gól. David Pastrňák rozhodl finále.
  • Zdroj: profimedia

Nervák, ale je to tam! Jsme mistry světa. Skvělé a je třeba dodat – zasloužené.

Tým Radima Rulíka pobláznil celý národ. Aktivní hrou, bojovností, obětováním se pro mužstvo. Přešel přes favorizované Američany, v semifinále rozdrtil největšího adepta na titul Švédy a teď přetlačil nebezpečné Švýcary.

Národní mužstvo vyhrálo v nervy drásajícím souboji 2:0, rozhodující branku dal v 50. minutě David Pastrňák bombou z levého kruhu. Bostonský superstřelec se trefil na šampionátu teprve poprvé, ale v tom nejdůležitějším okamžiku.

Češi jsou mistry světa po dlouhých 14 letech. V Praze, tedy na šampionátu doma, národní tým (tehdy československý) získal titul naposledy před 39 lety v roce 1985.

Začali jsme aktivněji, kapitán Červenka v páté minutě promáchl puk ve velké šanci po přihrávce Ondřeje Kašeho. V 16. minutě tečoval nebezpečně Kaše a hned po buly vypálil do Genoniho betonů Pastrňák. Jenže na konci 17. minuty hala ztichla, když střela Bertschyho orazítkovala tyč Dostálovy svatyně.

Do druhé třetiny vstoupili Švýcaři aktivněji. V 27. minutě nebezpečně z kruhu střílel znovu Bertschy, ale Dostál znovu s ledovým klidem schoval puk v lapačce. V polovině třetiny vybojoval přesilovku Palát a Kubalík v přesílení trefil tyč.

Jenže potom byl znovu nebezpečnější tým helvétského kříže, hodně ošemetný byl pokus Fialy. V přesilovce po vyloučení Gudase měl velkou příležitost, zasáhl znovu skvělý Dostál.

V poslední minutě druhé části Češi soupeře zamkli v obranném pásmu, Pastrňák připravil šanci Kämpfovi, ale Genoni odolal.

A pak přišla 50. minuta a zlatá rána Davida Pastrňáka. Hala vybuchla nadšením. Češi poté odolávali závěrečnému náporu Švýcarů. Superman Dostál nepustil nic za svá záda a 19 vteřin před koncem definitivně rozhodl do prázdné brány další David - Kämpf.

Hoši děkujem.

Finále: Česko – Švýcarsko 2:0 (0:0, 0:0,2:0), góly: 50. Pastrňák, 60. Kämpf

Autor: Evžen Zavadil

Související

profimedia-0678140362.jpg
Ostatní Florbal

Čeští florbalisté mohutně, ale také marně dotahovali pětigólový náskok Švédů

Vizualizace solárních panelů na žeeleznici
Zahraniční Zelená energie

Solární panely na kolejích. Revoluční energetický projekt začne ve Švýcarsku

Driving-during-flood-179714-pixahive
Domácí

Další déšt, další povodně? Pršet by mělo znovu hlavně v Jeseníkách a Beskydech

IMG_8393
Zahraniční Zajímavosti

Mezi Itálií a Švýcarskem se posune hranice. Může za to tající ledovec