neděle 8. září 2024

Češi jsou mistry světa! Po 14 letech

Národní tým porazil ve finále Švýcary. Zlatý gól dal David Pastrňák

profimedia-0876686717.jpg

Zlatý gól. David Pastrňák rozhodl finále.
Zdroj: profimedia

  • Zlatý gól. David Pastrňák rozhodl finále.
  • Zdroj: profimedia

Nervák, ale je to tam! Jsme mistry světa. Skvělé a je třeba dodat – zasloužené.

Tým Radima Rulíka pobláznil celý národ. Aktivní hrou, bojovností, obětováním se pro mužstvo. Přešel přes favorizované Američany, v semifinále rozdrtil největšího adepta na titul Švédy a teď přetlačil nebezpečné Švýcary.

Národní mužstvo vyhrálo v nervy drásajícím souboji 2:0, rozhodující branku dal v 50. minutě David Pastrňák bombou z levého kruhu. Bostonský superstřelec se trefil na šampionátu teprve poprvé, ale v tom nejdůležitějším okamžiku.

Češi jsou mistry světa po dlouhých 14 letech. V Praze, tedy na šampionátu doma, národní tým (tehdy československý) získal titul naposledy před 39 lety v roce 1985.

Začali jsme aktivněji, kapitán Červenka v páté minutě promáchl puk ve velké šanci po přihrávce Ondřeje Kašeho. V 16. minutě tečoval nebezpečně Kaše a hned po buly vypálil do Genoniho betonů Pastrňák. Jenže na konci 17. minuty hala ztichla, když střela Bertschyho orazítkovala tyč Dostálovy svatyně.

Do druhé třetiny vstoupili Švýcaři aktivněji. V 27. minutě nebezpečně z kruhu střílel znovu Bertschy, ale Dostál znovu s ledovým klidem schoval puk v lapačce. V polovině třetiny vybojoval přesilovku Palát a Kubalík v přesílení trefil tyč.

Jenže potom byl znovu nebezpečnější tým helvétského kříže, hodně ošemetný byl pokus Fialy. V přesilovce po vyloučení Gudase měl velkou příležitost, zasáhl znovu skvělý Dostál.

V poslední minutě druhé části Češi soupeře zamkli v obranném pásmu, Pastrňák připravil šanci Kämpfovi, ale Genoni odolal.

A pak přišla 50. minuta a zlatá rána Davida Pastrňáka. Hala vybuchla nadšením. Češi poté odolávali závěrečnému náporu Švýcarů. Superman Dostál nepustil nic za svá záda a 19 vteřin před koncem definitivně rozhodl do prázdné brány další David - Kämpf.

Hoši děkujem.

Finále: Česko – Švýcarsko 2:0 (0:0, 0:0,2:0), góly: 50. Pastrňák, 60. Kämpf

Autor: Evžen Zavadil

Související

Dominik Kubalík v národním dresu
Hokej

Kubalík se vrací do Evropy, dveře do NHL ale má stále otevřené

Filip Zadina
Hokej

Spekulace o angažmá Zadiny jsou u konce, odchází do Davosu

Capri Sun
Zahraniční

Capri Sun vrátí zpátky plastová brčka, ale jen ve Švýcarsku

profimedia-0824410392.jpg
Ostatní Běh na lyžích

Nejsou peníze. Světový pohár v běhu na lyžích se v Novém Městě nepojede