Spotřeba potravin v Česku roste. Za loňský rok spotřebovali Češi více mléčných výrobků, masa, ovoce i zeleniny. Klesla ovšem spotřeba mouky a olejů, a také nápojů nealkoholických i alkoholických. Historicky nejvyšší byla za loňský rok spotřeba mléka a mléčných výrobků. Rekordně vzrostla konzumace sýrů (celkem 14,4 kg na obyvatele) a ostatních mléčných výrobků (37,2 kg na obyvatele).
Roční konzumace masa dosáhla v minulém roce na hodnotu 86 kilogramů na obyvatele. Na meziročním navýšení o dvě kila na obyvatele se podílelo především vepřové maso, jehož spotřeba narostla o 1,2 kg na 44,6 kg na osobu. Spotřeba hovězího masa se také zvýšila a to o 0,6 kg na 9,4 kg. Nejmenší nárůst byl u drůbežího masa o 0,1 kg na 29,9 kg.
Každý Čech v průměru za loňský rok snědl 90 kilogramů ovoce a takřka 97 kilogramů zeleniny. „Spotřeba ovoce necelých 91 kg na obyvatele a zeleniny 97 kg na obyvatele byly v loňském roce nejvyšší od počátku jejich pravidelného sledování v roce 1948. Jedná se o pozitivní posun ve stravovacích návycích obyvatel, v úvahu však musíme vzít fakt, že nespotřebované ovoce a zelenina, již nevhodné ke konzumaci, tvoří značnou část potravinového odpadu z domácností,“ upozorňuje Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.
Spotřeba alkoholických nápojů vloni klesla díky pivu, vína totiž Češi vypili naopak více. Za minulý rok vypili Češi v průměru o 4,5 litru piva méně než v roce 2020. Stále však vypili v průměru 271 piv za rok. O celý litr se zvýšila konzumace vína na celkových 20,8 litru za rok.