úterý 13. května 2025

Češi jedí více

Na jednoho Čecha loni připadlo více mléčných výrobků, masa, ovoce i zeleniny.

lednice

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Spotřeba potravin v Česku roste. Za loňský rok spotřebovali Češi více mléčných výrobků, masa, ovoce i zeleniny. Klesla ovšem spotřeba mouky a olejů, a také nápojů nealkoholických i alkoholických. Historicky nejvyšší byla za loňský rok spotřeba mléka a mléčných výrobků. Rekordně vzrostla konzumace sýrů (celkem 14,4 kg na obyvatele) a ostatních mléčných výrobků (37,2 kg na obyvatele).

Roční konzumace masa dosáhla v minulém roce na hodnotu 86 kilogramů na obyvatele. Na meziročním navýšení o dvě kila na obyvatele se podílelo především vepřové maso, jehož spotřeba narostla o 1,2 kg na 44,6 kg na osobu. Spotřeba hovězího masa se také zvýšila a to o 0,6 kg na 9,4 kg. Nejmenší nárůst byl u drůbežího masa o 0,1 kg na 29,9 kg.

Každý Čech v průměru za loňský rok snědl 90 kilogramů ovoce a takřka 97 kilogramů zeleniny. „Spotřeba ovoce necelých 91 kg na obyvatele a zeleniny 97 kg na obyvatele byly v loňském roce nejvyšší od počátku jejich pravidelného sledování v roce 1948. Jedná se o pozitivní posun ve stravovacích návycích obyvatel, v úvahu však musíme vzít fakt, že nespotřebované ovoce a zelenina, již nevhodné ke konzumaci, tvoří značnou část potravinového odpadu z domácností,“ upozorňuje Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

Spotřeba alkoholických nápojů vloni klesla díky pivu, vína totiž Češi vypili naopak více. Za minulý rok vypili Češi v průměru o 4,5 litru piva méně než v roce 2020. Stále však vypili v průměru 271 piv za rok. O celý litr se zvýšila konzumace vína na celkových 20,8 litru za rok.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: ČSÚ

Související

den bez diety
Světové dny Jídlo

Den bez diety

pálivé jídlo
Cestování

Kde se najíst na zahraniční dovolené

ovesné sušenky
Světové dny Jídlo

Den ovesných sušenek

pizza
Světové dny Jídlo

Den poslíčků pizzy