Stravování českých domácností v roce 2025 se stále nese v duchu tradičních zvyků – pravidelná jídla, domácí kuchyně a minimální využití rozvozových aplikací. Vyplývá to z výzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění.
Nejčastěji Češi konzumují tři jídla denně, a to zejména muži. Ženy o něco častěji zařazují čtyři jídla. S věkem roste podíl lidí, kteří jedí právě tři jídla denně. Nejmladší skupiny, hlavně studenti, mají naopak tendenci jíst vícekrát za den.
Většina Čechů si doma pravidelně připravuje snídani a večeři – kolem dvou třetin alespoň šestkrát týdně. Obědy doma připravuje více než polovina respondentů, ale častěji se s nimi „střídají“ – část jí doma, část mimo domov. Denně doma večeří téměř každý, snídani si pravidelně dává 70 procent lidí a oběd doma konzumuje polovina populace.
Stravování mimo domov má podobu kantýn, restaurací či návštěv příbuzných. Alespoň jednou za dva týdny zajde do kantýny třetina lidí, čtvrtina pak do restaurace. Rozvozové aplikace zůstávají okrajovou záležitostí – více než 60 procent lidí je nikdy nevyužívá, čtvrtina pak jen příležitostně.
Zajímavé rozdíly odhalil výzkum i mezi věkovými skupinami. Starší lidé, zejména senioři, si jídla připravují sami a konzumují je doma, zatímco mladí lidé a pracující častěji jedí v práci nebo v podnicích. V kantýnách se více stravují studenti a vysokoškoláci, důchodci naopak téměř vůbec.
Výsledky ukazují, že navzdory rostoucím možnostem zůstávají Češi věrní domácí kuchyni, tradičním jídlům a pravidelnosti. Změny v návycích se objevují pozvolna a jsou úzce spjaté s věkem, vzděláním a pracovním režimem.