Češi i Slováci cestují po Česku více než před pandemií

Cestovní ruch se vrací zpátky do dob před pandemií. Výpadky zahraniční klientely z části nahrazují samotní Češi.

Svatý kopeček u Mikulova.

Svatý kopeček u Mikulova.
Zdroj: Šimon Mitro

  • Svatý kopeček u Mikulova.
  • Zdroj: Šimon Mitro

Vloni cestovali Češi i Slováci po naší republice více než v roce 2019, tedy v době před koronavirovou pandemií. Čechů cestovalo po Česku o devět procent více a Slováků k nám přijelo rovných 780 tisíc, což je o čtyři procenta více než před covidem. Zahraničí turisté se však zatím houfně nevracejí. Oproti době před čtyřmi roky k nám přijelo o 36 procent méně Američanů (celkem 372 tisíc), stejně tak Britů (316 tisíc), o 11 procent méně Němců (1,8 milionu) a o 8 procent méně Poláků (615 tisíc).

19,5 milionů turistů, kteří přijeli do Česka v loňském roce, znamená meziroční 71procentní nárůst. Je to však stále o 12 procent méně hostů tuzemských hromadných ubytovacích zařízení než před covidovou pandemií v roce 2019. Tuzemský turismus stále táhli rezidenti,“ vysvětlil ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget a dodává: „Stále chybí turisté z Asie. Proto jsou prioritou letošního roku dálková přímá letecká spojení, kdy první avizovanou ‚vlaštovkou‘ je obnovení přímých letů Praha – Soul od 27. března.“

Zahraniční i tuzemští turisté nejčastěji loni zavítali do Prahy a Jihomoravského kraje. Třetí místo se v preferencích zahraničních a tuzemských turistů liší. Na třetím místě u zahraniční klientely skončil Karlovarský kraj, zatímco Češi upřednostnili kraj Královehradecký.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: CzechTourism

Související

profimedia-0772053409
Domácí

Pražský dopravní podnik mění vedení kvůli korupčnímu skandálu

Zloděj vykradl rotundu v Hradci Králové
Krimi

Zloděj vykradl rotundu v Hradci Králové

Návrat hodinové věže na Průmyslový palác
Domácí Video

Hodinová věž se vrátila na pražský Průmyslový palác

ovce
Domácí Fauna

Ochranné pásmo proti katarální horečce ovcí se rozšiřuje